EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Горанов за доклада по повод БАЦИС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Горанов за доклада по повод БАЦИС

mail13:23 | 19.01.2018прегледи 5183 коментарикоментари 0


В доклада на ДАНС за БАЦИС /Българската акцизна централизирана информационна система/ няма конкретни данни, факти и не са открити такива за извършени престъпления или за отклоняване в плащания на данъци, заяви в кулоарите на парламента финансовият министър Владислав Горанов. В началото на седмицата БСП поиска документът да бъде разсекретен и така щели да отпаднат съмненията в основанията на левицата за внесения вот на недоверие заради корупция.
Горанов беше категоричен и, че от доклада няма да излезе нищо, което очаква като аргументи опозицията, най-малко, че спрямо 2014 г., например, 2017 г. е завършила с 6,5 млрд лв. повече приходи в бюджета. Борбата с контрабандата трябва да е всеки ден, подчерта той, но постъпленията в бюджета растат като дял от БВП и от около 27 на сто данъчни приходи като дял от БВП за 2014 г., през 2017 е около 27,5 процента.
Докладът на ДАНС, разясни още министърът, е анализ на системата като функционалност и потенциални рискове, които трябва да бъдат отстранени и които отдавна са отстранени. Самият той се е чудел защо трябва да бъде секретен и нямал никакви притеснения от написаното в него.
В понеделник на извънредно съвместно заседание на вътрешната и бюджетната комисии документът ще бъде обсъден, както и функционирането на системата.
Владислав Горанов добави, че отчетените слабости са чисто технологични, имало около девет препоръки, свързани със сигурността на системата и потенциалната възможност тя да бъде злонамерено манипулирана отвън.
И понеже няма съвършена, по думите му, система, ще предложи на Агенция "Митници" да възложи външен одит на БАЦИС, например от "Информационно обслужване".
Владислав Горанов уточни още, че поисканата проверка е по инициатива на Агенция "Митници", което опозицията спестявала.
Мога да върна назад, когато такава система за контрол не съществуваше, как се е осъществявал контролът върху движението на акцизни стоки, коментира също той като припомни, че БАЦИС е създадена при първия мандат на ГЕРБ, монтирани са измервателните уреди, а самата система е изключително сложна с 22 отделни модула. /БТА


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg