EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Голямо газово находище край Свиленград?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Голямо газово находище край Свиленград?

mail11:08 | 18.02.2013прегледи 1224 коментарикоментари 0


Компанията „ Овергаз“ оповести първичните резултати от проучванията за газ и нефт в блок „Тракия” в Хасковска област, започнали през септември 2012 година. Ръководителят на проект „Тракия“ инж. Мерачев направи презентация в Областната администрация Хасково на приключилите 2Д сеизмични проучвания и скални проби. В резултат на проучванията са отделени няколко потенциални участъка, предимно в община Свиленград, като предполагаемите запаси от газ са около 3 милиарда куб.м.
През 2013 година предстои да бъдат направени 3Д сеизмични проучвания и сондажи, които да потвърдят наличието на синьото гориво. Голяма увереност за оптимистичните прогнози дава и наличието на общо 24 находища на газ и 3 с нефт на турската територия блок „Тракия“.

По думите на министър Делян Добрев, откриването на подобно находище и разработването му ще позволи газоснабдяване в целия регион за дълъг период от време, и то на цена с 35% по-ниска от която и да е цена на доставка. 50% от концесионните договори за такъв добив са приход за община, подчерта министърът. Той изрази надежда, че при оптимизиране на тръжните процедури за предстоящите проучвания, сондажите ще започнат в края на тази година. Освен пряко върху цената на енергоизточниците в региона, такова находище би имало отражение и върху цената на електроенергията.
Кметът на Свиленград Георги Манолов определи оптимистичните проучвания за газови находища като добра перспектива за хората в региона и утвърждаване на Свиленград като добро място за живеене и инвестиции.
Областният управител Ирена Узунова отбеляза, че „Овергаз“ е имал „социално отговорно поведение” по време на проучването на територия от 914 кв. км., простиращо се и върху земеделски земи, където всички претенции на собствениците са изцяло удовлетворени.
В национален план очакванията са, че разработването на находищата в блок „Терес“ , „Света Марина“ и „Хан Аспарух“ в Черно море ще позволят на България изцяло да задоволява потреблението на газ от собствени източници, съобщи министър Добрев.

 


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg