EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Голяма или малка ваканция в България?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Голяма или малка ваканция в България?

mail07:00 | 24.03.2013прегледи 1764 коментарикоментари 0


Данаил Алеков
По отношение на туристите, които посещават България, страната ни показва добри резултати като втора дестинация за европейците. Под такава се разбира екскурзия за поне 4 последователни нощувки, която респондентите в проучване на Евробарометър разграничават от най-голямата си екскурзия за сезона (main holiday). Това показва данните за 2012 и нагласите за 2013 година
За 2012 г. 75% от българите планират водещата си екскурзия да е в рамките на родината. Приблизително всеки пети от сънародниците ни, които почиват в чужбина, планират почивка и в България. За миналата година най-много македонци (5%), румънци (4%) и гърци (2%) са планирали водещата си екскурзия в България.

През 2013 г. делът на македонците се увеличава до 7%, следвани от словаците (4%), естонците и румънците (3%).
Страната ни вече не влиза в сметките за планирана най-голяма екскурзия на респондентите от Латвия, Литва и Дания.
България не влиза в сметките и за втора туристическа дестинация с поне 4 последователни нощувки през 2013г. на респондентите от Дания, Италия, Австрия и Хърватия, 1% от които през миналата година са предпочели страната ни за втората си почивка:

Противно на схващането, че България е предпочитана туристическа дестинация за руснаците, проучването на Евробарометър показва, че братушките ни предпочитат повече като втора туристическа дестинация. През тази година делът им се увеличава с 1%. Увеличава се също така делът на румънците, гърците и словаците в това отношение. Освен тях втора екскурзия в България планират и туристи от Люксембург, които досега не са изразявали предпочитанията си към страната ни като туристическа дестинация.

46% от европейците, които не са предприели екскурзия през 2012 г. изтъкват най-често като причина за това финансови проблеми, показва проучването. Лидер в това отношение е България – в 73% от случаите причината да си останем вкъщи, вместо да предприемем екскурзия, е финансова. Веднага след нас са гърците, където 72% не отиват на екскурзия заради същите проблеми.
Проучването показва, че българските туристи са на последно място по пътувания с цел културен туризъм – едва 9% Най -„културни” са белгийците, като 35% от тях пътуват с тази цел. Македонците и българите са на последно място и по пътувания с цел градски обиколки – съответно 5% и 8%, а лидери в класацията са италианците и финландците – 27%.
Заедно с румънците и македонците сме на последно място и по пътувания, свързани със спортни дейности – едва 2%, за разлика от чехите, където 24% от пътуванията са със спортна цел.
39% от българите пътуват заради плажовете, при средно 40% за ЕС.
32% от българите предприемат екскурзия, за да видят близките си, при средно ниво за ЕС от 36%.
Заради природни забележителности (планини, езера и други забележителности) екскурзия предприемат 22% от българите, при средно за ЕС 26%.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg