EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Големите банки отново почнаха да печелят

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Големите банки отново почнаха да печелят

mail16:39 | 22.10.2009прегледи 529 коментарикоментари 0


Както стана ясно американската банка Morgan Stanley  отчете печалба за първи път от една година, след като добрите резултатите на инвестиционно й банкиране са неутрализирали загубите в бизнеса с търговски недвижими имоти, предаде Асошиейтед прес. Печалбата за периода юли - септември възлиза на $498 млн. или 38 цента на акция, след като компанията изгуби общо $13,18 млрд. през последните три тримесечия.
Добрата кондиция на  Morgan Stanley  показва, че все още големите банки могат да правят пари, въпреки че обикновените хора се борят за оцеляване, се казва в анализ.
Вместо да отпускат кредити, да рефинансират жилища или да извършват други обичайни операции, банките правят това, което Wall Street върши най-добре - залагат на едро на акции, облигации, стоки и други активи.
Citigroup, банката сред американските "големи", която се разклати най-силно през финансовата криза, в края на миналата седмица отчете печалба за тримесечието от търговия с активи, въпреки по-големите загуби от потребителски кредити. Търговията донесе големи печалби също така на Goldman Sachs и JPMorgan Chase & Co.
Фактът, че сега някои банки отчитат печалба показва забележително възстановяване от кризата, разразила се преди година. Неуравновесеният бизнес модел обаче повдига въпроси за това, какво ще се случи, ако печалбите от фондовата търговия намалеят и банките трябва да разчитат на традиционните си дейности.
"Добрата новина е, че банките са в по-добро състояние. Лошата новина е, че те не отпускат кредити на потребителите. Това може да им навреди, защото печалбите от фондовата търговия ще продължат известно време", отбелязва пазарният анализатор Едуард Ярдени.
Засега обаче за банките борсовата търговия е доста добър начин да печелят пари. При това е и по-доходен, тъй като има по-малко конкуренти, лихвите са близо до нула, а правителствените субсидии позволяват на банките да вземат евтини кредити и да инвестират в активи, предлагащи най-голяма възвращаемост.
Засега повечето големи банки "сдържат дъха си в очакване на това, което 2010 година ще донесе за печалбите от търговията на дребно", отбелязва Брад Хинц, специалист по инвестиционно банкиране."Дали безработицата ще се понижи? Дали потребителят ще започне да харчи? Никой не знае", допълва експертът.  


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1046