EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Големи частни банки помагат на Гърция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Големи частни банки помагат на Гърция

mail10:50 | 04.07.2011прегледи 755 коментарикоментари 0


Най-големите световни частни банки и застрахователни компании се присъединиха към усилията за преодоляване на финансовата криза в Гърция, като дадоха принципното си съгласие да продадат обратно на гръцкото правителство неговите собствени дългови облигации на пазарни цени, съобщи ИТАР-ТАСС, позовавайки се на публикация във Financial Times.
В съобщение бордът на Института за международни финанси, обединяващ около 400 водещи банки в света, заявява, че те са готови да пристъпят към консултации с Атина по програма за предсрочно изкупуване от правителството на Гърция на държавните облигации. Очаква се ценните книжа да бъдат купени със значителна отстъпка - до 30 процента - както от Централната банка на Гърция, така и от финансови структури на евросъюза.По думите на настоящия председател на Института за международни финанси и ръководител на германската Дойчебанк Йозеф Акерман "сделката по изкупуване от властите на гръцките облигации ще помогне на страната да подобри положението по външния си дълг".
Тъй като пазарните цени на гръцките облигации са много по-ниски от първоначалните продажни цени, изкупуването им от гръцките власти или от което и да е европейско правителство или друга институция на цени, близки до пазарните, би осигурило значително облекчение на Гърция по отношение на дълга й, посочва FT. Това означава, че частните банки и застрахователни компании са готови да понесат известни финансови загуби, за да дадат своя принос за стабилизирането на положението на Гърция, отбелязва изданието.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg