EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Говори се за бунт на олигарсите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Говори се за бунт на олигарсите

mail16:00 | 10.02.2014прегледи 994 коментарикоментари 0


Андреас Щайн, агенция ДПА
Олигарсите отдавна се месят в украинската политика. Следователно не е чудно, че сега те вземат страна и в спора за посоката, която страната да следва, разгорял се между президента Виктор Янукович и опозицията. С властта си милиардерите искат да опазят богатството си.
Те властват над огромни стоманодобивни заводи и птицеферми. Колкото по-дълго обаче продължава ожесточената борба за властта в Украйна, толкова по-нервни стават икономическите босове, тъй като политическата несигурност в бившата съветска република води до повишаване на лихвите по чуждестранните кредити, а националната валута - гривнята - се срива. Германският министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер дори открито заплаши със санкции. Това задейства алармата за олигарсите, чиято свобода на движение в любимите луксозни европейски курорти може да бъде ограничена.
Това също е сред причините, поради които свръхбогаташите притискат президента Виктор Янукович да съдейства за мирно и бързо разрешаване на конфликта. От помощ може да бъде и планираният финансов пакет от ЕС, който изигра роля в разговорите, водени от Катрин Аштън в Киев преди дни.
В Украйна тесните връзки между ръководителите на концерни и Янукович, както и неговото обкръжение, което опозиционерът Виталий Кличко обвинява в безсрамно забогатяване, са обществена тайна. Предприемачите през 2010 година вероятно са подкрепили изборната победа на Янукович, който, подобно на повечето олигарси, произхожда от промишлените източни райони на страната.
Това също е сред причините думата им да има значителна тежест. Сред тях са Дмитро Фирташ, забогатял от газ и инвестиции, и най-богатият украинец Ринат Ахметов. Техни би трябвало да са 78 сред 204-те депутати на управляващите, според слуховете в Киев.
Ахметов, чието състояние, оценявано от американското списание "Форбс" на 15 милиарда долара, идва от въглища и стомана, е сочен като движещата сила за възхода на Янукович. От 2010 година двамата бизнесмени сключиха зашеметяващи сделки. По-късно обаче смъртоносните изстрели срещу протестиращите, от които загинаха най-малко четирима души, доста изплашиха босовете. Предполага се, че в края на януари група милиардери са
се срещнали в луксозен хотел в Киев. Носят се слухове за "бунт на олигарсите". Групата SCM на Ахметов предупреди за опасността от икономически колапс на страната, която и без това е почти фалирала. Още същата вечер Янукович предложи на опозицията участие в правителството, което тя решително отказа.
Колко тясно са свързани икономиката и политиката, показва примерът на Сергий Тигипко. Бившият вицепремиер и милиардер, който е депутат от управляващата Партия на регионите, предупреди за риска от извънредно положение и похвали оставката на
премиера Микола Азаров като логично действие. Вече се предполага, че Тигипко може да стане наследник на Азаров като компромисен кандидат.
На противниковата страна е бившият външен министър Петро Порошенко. Когато Русия оказа натиск в спора с ЕС, налагайки бойкот на украинските стоки, това засегна най-вече неговия концерн за шоколадови изделия Roshen. Сега "шоколадовият крал" и медиен магнат открито финансира антиправителствените протести.
Други бизнесмени вероятно подкрепят тайно демонстрациите, които продължават вече месеци. Още при Оранжевата революция през 2004 година телевизионният концерн на Порошенко осигури медийно отразяване. Сега независимият депутат е сред водачите на демонстрантите. Заедно с бившия световен шампион по бокс Виталий Кличко и бившия шеф на парламента Арсений Яценюк той разговаряше със световни политически лидери в кулоарите на Международната среща по въпросите на сигурността в Мюнхен.

Според медии обкръжението на Янукович, наричано "фамилията", се е опитало да завземе контрола над медийния пазар чрез младия предприемач Сергий Курченко. Медийната империя на едва 28-годишния бизнесмен обаче няма достатъчно телевизионни канали  и интернет сайтове. Те принадлежат на други милиардери, чиито добри отношения с двете страни в спора могат да послужат като един вид застраховка "живот". В случай, че все пак революцията победи.
 

 

/Превод:БТА


 


Тагове: бунт, олигарси
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg