EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Глоби и бонуси във Венецуела срещу енергийната криза

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Глоби и бонуси във Венецуела срещу енергийната криза

mail09:33 | 11.02.2010прегледи 552 коментарикоментари 0


Президентът на Венецуела Уго Чавес, изправен пред обществено недоволство заради прекъсванията в доставките на електроенергия, обеща на потребителите и бизнеса големи
отстъпки, ако намалят потреблението на енергия, но и глоби, ако не успеят да изпълнят определените изисквания, информира Reuters.
Прекъсванията в доставките на електроенергия и режимът на тока намаляват популярността на Чавес преди предстоящите важни избори през септември и в опит да разреши проблема президентът поиска помощ от Куба, Бразилия и Аржентина.
Правителството посочва като причина за проблемите на страната, която произвежда 70 на сто от електричеството си чрез водноелектрически централи, продължителната суша и нарасналото търсене на електроенергия.
Според критиците обаче намаляването на инвестициите е нанесло щети на енергийната мрежа и може да застраши политиката за "социализъм на 21-ви век", която Чавес следва в 11-годишното си управление.
"Ако намалите потреблението си с 10 до 20 процента, ще получите отстъпка от 25 процента от сметката си. Ако намалението е 20 процента или повече, то отстъпката ще бъде 50 процента", заяви президентът.
Чавес обаче, който през 2007 г. национализира енергийните компании, допълни, че потребителите, които не успеят да намалят изразходваната електроенергия с поне 10 процента, ще получат сметки, завишени със 75 процента. Увеличаването на потреблението може да донесе и глоби, стигащи до 200 процента от сметката.
За да избегнат финансови санкции, промишлените предприятия пък трябва да понижат потреблението си с минимум 20 процента.
През 2010 г. Венецуела планира да похарчи 4 млрд. долара, за съоръжения с мощност 4000 мегавата, които ще увеличат капацитета на енергийната система на страната до 28 000 мегавата. Новите електроцентрали ще работят с газ и петрол, което обаче ще намали венецуелският износ на енергийни суровини.
През декември 2009 г. във Венецуела беше обсъждана и друга мярка за справяне с енергийната криза в страната,  а именно премине към друг часови пояс. Венецуела вече изостава с четири и половина часа от времето по Гринуич, след като през 2008 г. вече премина с половин час назад след нареждане на Уго Чавес.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg