EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Глоби за Порше и BMW

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Глоби за Порше и BMW

mail19:30 | 14.05.2019прегледи 945 коментарикоментари 0


Германският автомобилопроизводител BMW съобщи, че печалбата му за първото тримесечие е спаднала със 74% заради заделени 1,4 милиарда евро (1,6 милиарда долара) за очаквана антимонополна глоба от ЕК и по-високи разходи за нови технологии и заводи, предаде Асошиейтед прес.

Чистата печалба е спаднала до 588 млн. евро спрямо 2,28 млрд. евро за същото тримесечие година по-рано. Приходите възлизат на 0,9% до 22,4 млрд. евро.

ЕК разследва автомобилопроизводители по подозрение, че са се сдружили да ограничат конкуренцията при разработването на технологиите за намаляване на вредните емисии. BMW оспорва твърденията, но каза, че е много вероятно да му бъде наложена глоба.

Глобата и разходите за инвестиции, наред с по-ниските цени на някои пазари, доведоха до оперативна загуба на подразделението за коли на компанията на стойност 310 млн. евро, докато подразделенията за финансови услуги и мотори са останали печеливши.

Компанията от Мюнхен успя леко да повиши броя на продадените автомобили до 605 333 и каза, че очаква попътен вятър през втората половина на годината, когато на пазара ще се появят повече нови модели.

Разходите на компанията за проучвания и разработки са се увеличили до общо 1,4 млрд. евро, както и разходите за заводи, имоти и оборудване, които възлизат на 1 млрд. евро. Повишението идва от въвеждането на нови, гъвкави заводски структури и строителството на нов завод в Мексико.

-------------------

Луксозната марка от групата Фолксваген (Volkswagen) - Порше (Porsche) прие да плати глоба от 535 милиона евро в Германия в рамките на скандала с манипулираните резултати от тестовете за вредни емисии на дизелови автомобили. Това съобщи съдът в Щутгарт, цитиран от Франс прес.Магистратите подчертаха, че Порше е допуснал "небрежност при спазването на задълженията си за надзор", като по този начин е направил възможна продажбата на дизелови автомобили "чиито емисии от азотен диоксид не отговарят на нормите".

Тази сума се добавя към глобата от 1,8 милиарда евро, наложена на марките Фолксваген и Ауди (Audi) в Германия за подобни нарушения. Това е единствената възможна юридическа основа, за да бъде преследвана наказателно компания в Германия.След тази глоба повече няма да има процедури от този род срещу групата Фолскваген и марките й, каза говорител на автомобилостроителя.Това плащане обаче няма "влияние" върху индивидуалните съдебни преследвания или петиции на клиенти, уточни съдът в Щутгарт.

Няколко германски съдилища започнаха разследвания за злоупотреба, манипулиране на котировките на борсата или лъжлива реклама.При представянето на резултатите за първото тримесечие миналата седмица групата Фолскваген посочи, че е заделила допълнителна сума от 1 милиард евро, която покрива тази глоба.Така скандалът струва около 30 милиарда евро на автомобилостроителя, откакто той призна, че е оборудвал 11 милиона от дизеловите си автомобили със софтуер, който може да манипулира резултатите от тестовете за вредни емисии.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg