EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Глобален недостиг на шоколад

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Глобален недостиг на шоколад

mail18:00 | 24.02.2014прегледи 4966 коментарикоментари 0


Консуматорите на шоколад са все повече, но глобалното затопляне нарушава производствения процес, а производителите на какаови култури не успяват да удовлетворят все по-голямото търсене. Така че се очертава недостиг на шоколад в света, пише в. "Фигаро". Все повече нови консуматори на сладкото изкушение има в нововъзникващите пазарни икономики. Там потребителите забогатяват и има буквално взрив на търсенето. През изминалата 2013 г. светът за първи път успя да изконсумира 4 милиона тона какао. Това е с 32% повече отколкото се изяждаше преди 10 години. Нарасналото търсене на шоколад през изминалата година доведе и до повишение на цените на ценния хранителен продукт с 9% в сравнение с 2012 г.
Производителите обаче се оказаха неспособни да се справят с това покачване. Реколтата от какаови зърна се добива основно в малки независими ферми, повечето от които са разположени в страните от Западна Африка. Тези страни обаче не могат да инвестират средства, за да повишат производителността си. Освен това засаждането на нови дървета няма незабавен ефект, тъй като са необходими най-малко 10 години, преди те да започнат да дават какаови зърна. Повечето от производителите предпочитат вече да се насочват към по-доходоносния бизнес на производството на палмово масло или на каучук. Заплахата на глобалното затопляне задълбочава кризата. Покачването на температурите влияе на културите на какао, твърдят експертите. Така че цената на какаото би трябвало да нараства, а съответно и на шоколада. Международната организация за шоколада прогнозира, че идните пет години търсенето на шоколад ще превишава производството. Това е най-дългият период, откакто организацията публикува данните си от 1960 г. насам. Това означава, че гиганти на пазара като Nestle или Mars ще трябва да избират между шоколад на по-висока цена или заместител на шоколада, при който цените няма да се повишават. Някои сладкарски компании вече започнаха да използват какаово масло като заместител на шоколада в някои от продуктите си.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg