EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Глоба от 2 млрд. лв. заради заменките?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Глоба от 2 млрд. лв. заради заменките?

mail08:15 | 23.01.2014прегледи 1119 коментарикоментари 0


България е заплашена от над 2 млрд. лева глоби заради „заменките“ и на дневен ред е въпросът как може да се предотврати това или поне да се минимизират вредите. Поводът да се предизвика дискусия е стартиралата наказателна процедура на Европейската комисия по повод замените на земи и гори и очакваното решение те да бъдат обявени за нерагламентирана държавна помощ. Паралелно е публикуван законопроект за изменение и допълнение на Закона за държавната помощ.

Казусът

В периода 2007-2009 г. са извършени над 147 заменки на гори с обща площ повече от 4000 декара. Някои от тях са нелогични – например терен на Камчийски пясъци срещу земя във Видинско. Или са са направени в нарушение на нормативни актове - например заменени крайбрежни дюни, актувани в горския фонд, които са публична държавна собственост съгласно Конситуцията. Някои заменки застрашават природата на България, защитните територии и зони.
Друг проблем е, че заменените гори и земи след това са препродадени, ипотекирани на от 10 до 100 пъти по-високи цени, разпарцелирани и следите им се губят.
В момента, в който Еврокомисията обяви мерките за незаконна държавна помощ, ще поиска от държавата да уточни размера на помощта и да си я вземе обратно, предупреди Свилен Очваров от групата „Зелените адвокати”. Ако държавата успее да си върне цялата държавна помощ, глоба няма да има. Всичко несъбрано обаче ще бъде наложено като глоба, която ще се плати от бюджета.

Възможни изходи и пробойни

Различни позиции защитават еколозите и представители на зелените. „Зелената партия” настоява за законодателни промени. Още през 2010 г. инициативен комитет внася в Народното събрание своите предложения, които обаче така и не са разгледани дори на ниво комисия.
За първи път се предлага реално разваляне на извършените сделки за замени с гори и земи и връщане на държавата на подарената на частни лица собственост. Във втората част на законопроекта се постулира възможността на граждански организации да бъдат страна по дела срещу сделки с държавно и общинско имущество.

Според „Зелените” обаче това предложение е атакуемо в съда. Според тях по-добър вариант е заменките да бъдат обявени за нищожни. Аргументите:

Всички заменки направени в територии от екологичната мрежа НАТУРА 2000, като заменките в района на Камчийски пясъци на дъщерните фирми на „Райфайзен инвестмънт – Виена“, на фирмата „Рила спорт“, на СТЦ „Перелик“ и други подобни следва да бъдат постановени за нищожни със законодателен акт в заключителните разпоредби на Закона за горите, поради явното противоречие на направените замени и декларираната им цел и явната им цел – предстояща промяна на начина на трайно ползване – с целите на защитените зони и Европейското законодателство. В противен случай ще има кумулиране на нарушения по Директивата за дивите птици и Директивата за природните местообитания, доколкото са инициирани процедури за застрояване на тези територии и промяна на тяхното предназначение, без преди това да е направена оценка за съвместимостта на тези дейности с екологичната мрежа.

Всички сделки противоречат на Европейското право, тъй като нарушават свободната конкуренция. Разликата до пазарната цена следва да бъде върната в бюджета, съгласно изискванията на Регламента на ЕС за държавните помощи.
Всички останали заменки би следвало да бъдат третирани като нереглментирана държавна помощ. Би следвало или да бъде доплатена реалната им стойност, или сделките да бъдат разтрогнати.

Действията на изпълнителната власт

На дискусията бяха поканени представители на сегашната власт и на парламентарно представените групи, посочиха организаторите. Но я уважиха единствено депутати от ГЕРБ. Те предупредиха, че в готвените промени в Закона за черноморското крайбрежие се оставя вратичка за ново застрояване и урбанизация. Освен това на ниво общини също има капани. Даденият пример беше с Общия устройствен план на Царево, който практически позволява нова Златна перла, която веднъж беше разрушена.


 


Тагове: заменки, ЕК, глоба
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg