EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Глоба за Siemens заради подкупи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Глоба за Siemens заради подкупи

mail11:22 | 10.11.2010прегледи 678 коментарикоментари 0


Германската компания Siemens да бъде глобена заради давани от нея подкупи на гръцки политици и висши служители предлага анкетната комисия при гръцкия парламент, разследваща вихрещия се от дълго време корупционен скандал, съобщава електронното издание на гръцкия в. "Елефтеротипия".
Комисията е изпратила писмо до министъра на правосъдието и до министъра за защита на гражданите, като настоява да бъдат наложени глоби заради участие на служители на Siemens в раздаването на рушвети.
Законодателството предвижда глоби от 50 хиляди евро до 5 милиона евро. Щетите, нанесени на гръцката държава от германската компания според разследващата комисия се изчисляват на 2 млрд. евро.
Сегашният изпълнителен директор на Siemens Петер Лесер отрече пари от "черни каси" на компанията да са били раздавани с цел осигуряване на изгодни сделки. Лесер бе разпитан от екип на гръцката анкетна комисия, която наскоро бе на посещение в Мюнхен.
Разследваните досега от комисията също отрекоха да са давали подкупи.
На 12 ноември комисията ще разпита Михаел Куценройтер, завеждащ телекомуникационния отдел на дъщерната компания на Siemens.
Скандалът за давани от германската компания подкупи в Гърция, се разгоря с още по-голямо сила, след като бивш транспортен министър-социалист призна пред разследващата комисия, че е бил "спонсориран" от Siemens и е получил 200 хиляди германски марки, за да осигури телекомуникационна сделка на компанията.
Твърди се, че "куфарчета с подкупи" за 100 милиона евро са били предавани между Siemens и влиятелни посредници в Гърция.
Германската компания има сериозно корпоративно присъствие в Гърция и спечели много от големите поръчки от ОТЕ - основния доставчик на телекомуникационни услуги на Гърция. По време на 20-годишното управление на ПАСОК "Сименс" беше пряко или косвено единственият доставчик на телекома ОТЕ.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161