EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Гледат маслини и грозде на земя, взета от мафията

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гледат маслини и грозде на земя, взета от мафията

mail18:45 | 01.04.2021прегледи 1420 коментарикоментари 0


Франческо Читарда смята, че гроздето в неговото сицилианско лозе прави нещо повече от това да се превръща в отлично вино. Той казва, че в Alto Belice Corleonese - район, разделен от присъствието на мафията, произведеното от земеделските кооперации, може да се бори ефективно с организираната престъпност, пише Родри Дейвис за The New York Times.

Читарда е основател на кооперацията La Placido Rizzotto Libera Terra. Продукцията на сдружението идва от земите, които обработва, лозята и маслиновите горички. То управлява и ферма, в която посреща туристи. Всички тези дейности се извършват в солиден имот от 618 акра, който правителството конфискува от мафията.

Създадена през 2001 г., тя е първата от девет кооперации в мрежата на Libera Terra (Освободена земя). В мрежата работят около 170 души, които обменят ноу-хау и ресурси. Читарда казва, че дейността на кооперацията е променила облика на региона, в който мафията, пренебрегвайки местното развитие и правата на работниците, доминира социално и икономически.

Членовете на сдружението са се погрижили за терените, които са оставени без грижи и обработка, след като правителството ги взема от мафията. Те правят сврзъката между хората и обезпечването на земята и то знаейки, че мафията редовно е сплашвала членове на други подобни организации.

„Успяхме да докажем, че изборът е възможен дори в трудния контекст, в който работим“, казва Читарда.

Законодателството в Италия позволява конфискувани земи да се използват, но не и да се продават. Libera Terra съдейства на групи от земеделци при наддаване за имоти, а след това ги обучава в менажирането на кооперации.

Деветте кооперации на Libera Terra, които достигат приходи от около 8,3 милиона долара през 2019 г., са сред стотиците в Италия, използващи конфискувани недвижими имоти. Подобна практика - за повторна употреба на земята, се прилага и в други държави. В Албания например през 2018 г. Европейският съюз финансира проект за сладкарница, която да се управлява от местни хора. Мястото също е в категорията с конфискувано имущество, а посланието което Брюксел иска да отправи е, че “откраднатото имущество може да се върне”.

Конфискацията на имоти или земя може да се извърши от всяко правителство, но трудността идва от последващата нужда от управлението, пише авторът.

Libera Terra се заема с тази дейност, осигурявайки заетост на местните жители, някои от които са имали алтернативи - да работят за мафията.

Според Читарда това е символична, но видима форма на социална справедливост.

Кооперацията му има деветима членове и 22-ма постоянни и сезонни работници от района. Той прилага единствено органични и екологично устойчиви земеделски практики. Производството му от пшеница, нахут и грозде е донесло оборот от около 890 000 долара през 2019 г.

Читарда успява да спечели правото да обработва земята, но след това идва битката за доверието на местните общности. Голямо предизвикателство се оказва и съживяването на полетата в угар и издигането на порутените сгради.

Libera публикува изследване за ефекта от повторното използване на около 800 конфискувани имота в цяла Италия. Изводите от него са, че то допринася за регионалното развитие и повишаването на заетостта, особено за младите хора.

Libera си сътрудничи с друга антимафиотска организация - Фондация „Аламеда“ в Буенос Айрес. Фондацията създава подобен проект - Демонстрационен център за облекло Barracas, в който се използват конфискувани машини от незаконни текстилни цехове. Заетите там са нелегални работници, експлоатирани от предишния собственик на цеха.

Такава е историята на боливийката Шърли Рамос, която отива в Аржентина с обещание за добра работа. Оказва се обаче, че ще работи на 16-часови смени в продължение на година, след като шефовете й я заплашват, че ще бъде депортирана.

След намесата на властите, цехът е затворен, а десетките работници от него сформират кооперация. След трудното начало, в момента "се работи при справедливи условия".

Европейският съюз има директива за насърчаване на националните законодателства в частта им с повторното използване на такива активи със социална цел.

Макар че в Италия този модел работи, все още организациите се изправят срещу тежки административни процедури. Заради тях се стига до големи забавяния, а в същото време земята стои необработвана и свойствата й се влошават.

От Libera смятат, че тази практика трябва да залегне в националните законодателства и дори да стане задължителна.

„Този модел унищожава влиянието на организираната престъпност - не само икономически, но политически, културно и социално”, казват от организацията.

източник: синор.бг


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg