EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ГКПП Кулата-Промахон e отворен

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ГКПП Кулата-Промахон e отворен

mail16:51 | 22.01.2010прегледи 1167 коментарикоментари 0


Отварят границата на ГКПП Кулата-Промахон, предаде кореспондентът на радио "Фокус" - Пирин.
Това заяви преди минути ръководителят на стачния комитет на гръцките фермери на срещата с премиер Бойко Борисов. Тя се проведе на магистралата Е 79.
Министър-председателят Бойко Борисов пристигна на ГКПП Кулата – Промахон в късни следобед. Той е тук с министъра на земеделието Мирослав Найденов. На ГКПП – Кулата е и зам.-областният управител на Благоевградска област Георги Баханов.
На пункта има много граждани, родители с деца, служители на терминала на митницата. Междувременно колоната от ТИР-ове достигна до с. Марикостиново, което е на около 5 км от пункта.
Ние сме братски народи и искаме нашите земеделци - в България и Гърция да живеят добре и да получават повече пари, каза премиерът Бойко Борисов на срещата с ръководството на стачния комитет на гръцките земеделски производители.
„Молбата ми е да пуснете пунктовете, защото това създава настроения в България срещу вас”, бяха думите на министър-председателя, цитирани от Фокус. Той подчерта, че тази среща не е срещу гръцкото правителство, а точно обратното. Той поясни, че вчера е разговарял с гръцкия премиер Георгиус Папандреу, днес също е провел с него 30-минутен разговор и го е запознал подробно с проблемите, които е създала блокадата на граничните пунктове. Той изтъкна и нечовешките условия на хората в ТИР-овете и очакваните температури от минус 20 градуса тази нощ. Посочи още и загубите, които търпи страната ни и предявения вчера иск срещу гръцката страна по линия на ЕС. Затова предлага да бъдат отвор границите. Земеделските министри на двете страни също разговаряха самостоятелно, докато течеше срещата на премиера със стачниците. Веднага след неговото изявление представителят на ръководството на гръцките стачкуващи обяви дълго чаканата новина: „Отваряме граничните пунктове.”
След срещата на министър-председателя Бойко Борисов с гръцките фермери на Кулата, засега границата е отворена. Трасетата са отворени, тракторите са отдръпнати. Никой не се наема да прогнозира колко време ще продължи пропускането и дали ще има нови блокади. Това съобщи за Агенция “Фокус” временно изпълняващият длъжността генерален консул на България в Солун Лъчезар Иванов.
От гръцка страна опашката от камиони е около два километра. След днешните изказвания на гръцкия министър на земеделието и храните, че преговорите ще започнат след като стачниците махнат блокадите, фермерите са взели решение да обсъдят това предложение събота и неделя и в понеделник да излязат с решение - каза Лъчезар Иванов.
Движението започва да става интензивно и в двете посоки на влизане и на излизане от България. Отворени са и осемте платна на магистралата в двете посоки. Контролните органи отклоняват движението на леки коли по обходен път през селата Кулата, Марино поле и Чучулигово. Движението се отклонява, за да могат товарните автомобили да се изтеглят безпрепятствено и да не се създава затруднение при влизането от Гърция за България на леки коли. Обходният път след това излиза на главен път Е-79.Първите камиони вече преминават ГКПП Кулата - Промахон.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4190