EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Германският президент подаде оставка

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германският президент подаде оставка

mail13:40 | 17.02.2012прегледи 424 коментарикоментари 0


По-рано днес тана ясно, че прокуратурата в Хановер иска германския президент Кристиан Вулф да бъде лишен от съдебен имунитет заради твърденията, че докато бил премиер на провинция Долна Саксония, е приемал услуги от заможни приятели. Германският канцлер Ангела Меркел от своя страна отмени планираните в Рим преговори.
От средата на декември миналата година 52-годишният Вулф е подложен на ожесточена критика в германските медии, които го обвиняват в опит да прикрие афера с частен кредит, получен от жената на приятел индустриалец, докато бил регионален премиер, посочва AFP. Оттогава не минава и седмица без около личността му да избухне нов подобен скандал. Досега Вулф отричаше всички обвинения, а в началото на януари изключи възможността да подаде оставка, припомня Dariknews.bg.
От средата на декември миналата година германският президент е в центъра на скандал заради връзки с богати бизнесмени. Той бе критикуван, че когато е бил премиер на Долна Саксония, е взел от съпругата на свой познат голям заем при много изгодни условия, че пак като ръководител на провинцията през 2007 г. се е възползвал от безплатна почивка, осигурена му от бизнесмен. Обвинен бе и в опит да окаже натиск върху главен редактор, за да скрие неудобната за него информация за заема.

Вулф вече се извини, че преди време не е казал за заема, който взел, за да си купи жилище, и отхвърли призивите да подаде оставка. Заяви също така, че си е пратил за тридневния престой в един от германските курорти, за който се твърди, че му бил осигурен от бизнесмен, отбелязва БТА. Прокуратурата съобщи, че има "подозрения", че Вулф може да се е облагодетелствал от служебното си положение - престъпление, което се наказва с до три години затвор. "Естествено, въпреки подозренията, презумпцията за невинност надделява", се казва в съобщението на прокуратурата в Хановер, столицата на Долна Саксония.
Според медийни съобщения въпросната почивка е била платена от бизнесмен, за чийто проект година преди това правителството на Долна Саксония е одобрило кредитна гаранция. Тя обаче изтекла, без да бъде използвана.

Анализатори смятат, че Вулф, който е консерватор, се превръща в проблем за християндемократите на канцлера Ангела Меркел, които и без това са изправени пред трудната задача да запазят контрола в две провинции, където тази година предстоят избори, отбелязва Reuters.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1038