EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Германският бизнес:Източна Европа ще бъде с ръст от 2%

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германският бизнес:Източна Европа ще бъде с ръст от 2%

mail10:20 | 04.02.2010прегледи 671 коментарикоментари 0


Германският бизнес очаква икономическият растеж на основните му търговски партньори от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) да набере скорост с напредването на годината, показва доклад, цитиран от ДПА.
Анализът, подготвен от Източния комитет на германската икономика, който представлява германския промишлен сектор, прогнозира, че тази година регионът на ЦИЕ ще отчете темпо на  растеж от 2 процента, възстановявайки се от най-дълбоката през последните над 60 години рецесия в световната икономика.
"Икономическият растеж се връща през 2010 година", заяви председателят на комитета Клаус Манголд при представянето на доклада. "Ще бъде умерен, но постоянен", допълни той.
Нововъзникващите пазарни икономики, каквито са централно- и източноевропейските, са под натиск през последните две години, тъй като апетитът на инвеститорите към риска се е изчерпал, а глобалната търговия се е свила след така наречената Велика депресия.
Перспективите за растеж на икономиките в региона на ЦИЕ последваха признаците на сдържано възстановяване в Западна Европа.
Като признак за мащаба на спада обаче икономиките на страни като България и Румъния са се свили с 5,4 процента миналата година, съобщи миналата седмица Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).
В доклада си Източният комитет обаче отбелязва, че очаква само Русия да отчете темпо на растеж от 3,5 на сто за 2010 година, а за централноазиатските държави предвижда растеж от 4,5 процента.
В коментара си за доклада Манголд  заяви, че рецесията е довела до по-засилена европейска политическа и икономическа интеграция с корпоративна Германия, която продължава да засилва присъствието си в региона на ЦИЕ.
Това е станало въпреки спада на германския износ с около 30 на сто през миналата година.    
"В Източна Европа се знае, че германските компании не са спекулативни номади, който ще се преместят при криза. Вместо това те предпочитат да залагат на дългосрочните инвестиции", допълни Манголд.
Източният комитет прогнозира растеж на износа между 8 и 10 процента тази година.
Все пак според комитета икономиката на ЦИЕ ще възстанови равнището си от 2008 година чак през 2013 година.
Като признак на подновеното икономическо доверие в региона Манголд е на мнение, че правителствата в ЦИЕ  сега са готови да ускорят така необходимите реформи в техните икономики.
Освен това финансовите пазари в повечето страни от ЦИЕ, изглежда, са се измъкнали почти невредими от глобалната криза.
Миналата година показа, че "силното присъствие на западноевропейските банки в Източна Европа е било стабилизиращ фактор, отбеляза член управителния съвет на комитета, цитиран от ДПА.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg