EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Германският бизнес очаква успешни 12 месеца

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германският бизнес очаква успешни 12 месеца

mail13:35 | 15.05.2018прегледи 1664 коментарикоментари 0


Рекорден брой германски компании смятат, че чуждестранните икономики, където те правят бизнес, ще се подобрят през следващите 12 месеца въпреки нарастващите политически и търговски рискове, сочи проучване. Около 40% от анкетираните 5100 компании в Германия през март и април от Търговската и индустриална камара на страната DIHK са заявили, че очакват положително икономическо развитие на външните пазари през следващите 12 месеца, като това е най-високият процент, откакто стартира това проучване през 2015-а година, съобщава Ройтерс.

Едва 10% от фирмите са прогнозирали икономическо влошаване, докато останалите 50% не очакват някаква съществена промяна.

"Компаниите виждат повече бариери пред търговията, като политическите кризи и икономическата несигурност, като тази свързана с Брекзит, също изглеждат осезаеми", се посочва в последното проучване "Световната бизнес перспективи" на DIHK. "Независимо от това, световната икономика продължава да се държи добре и германската икономика се възползва от това, като се има предвид нейната международна и експортно ориентирана природа".

DIHK също така каза, че конфликтите в Близкия изток и Африка, както и протекционистка търговска политика на САЩ представляват източник на несигурност за германските компании.

Трябва да се има предвид, че изследването е проведено в момент, когато споровете около тарифите на САЩ за вноса на стомана и алуминий бяха в разгара си. През март президентът Доналд Тръмп наложи мита от 25% за вноса на стомана и от 10% за вноса на алуминий, но в последствие освободи до 1-ви юни от новите тарифни ставки държави като Канада, Мексико, Бразилия, Австралия, Аржентина и целия Европейския съюз.

Решението на Тръмп от по-рано тази седмица да изтегли Съединените щати от международната ядрена сделка, постигната с Иран през 2015-а година и да възстанови икономическите санкции спрямо Техеран обаче рискува да засегне всички чуждестранни компании, които правят бизнес с Ислямска република.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg