EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Германските санитарни власти са плагиати

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германските санитарни власти са плагиати

mail15:34 | 17.01.2019прегледи 871 коментарикоментари 0


Евродепутатите разкритикуваха германските санитарни власти, че са плагиатствали цели раздели от аргументите на Монсанто (Monsanto) от досието, внесено за подновяване на разрешителното за спорния хербицид глифозат през 2017 година, предаде Франс прес.

Германският федерален институт за оценка на рисковете (BfR) е работил "нечисто и близо до лъжата", изтъкна германската евродепутатка от ГСДП Мария Нойхъл пред журналисти в Европейския парламент в Страсбург.

Така по думите й глифозатът не е на пазара въз основа на независима и прозрачна оценка.

Според проучване на евродепутати от левицата и Зелените, докладът на института по повод възобновяването на лиценза за глифозат "копира дословно" пасажи от иска на Монсанто, което е доказателство за плагиатство. 

Европейският лиценз за глифозат, включен в състава на известния хербицид Раундъп (Roundup), изтече в края на 2017 година. Възобновяването му предизвика ожесточени дебати и в крайна сметка то беше одобрено за пет години.

Административният съд във френския град Лион отмени лиценза за продажба на Раундъп Про 360 (Roundup Pro 360) - хербицид на Монсанто, съдържащ глюфозат. Според съда Националната агенция за санитарна безопасност на храните, околната среда и труда (Anses) "е допуснала грешка при оценката на принципа на предпазливост", разрешавайки продукта на 6 март 2017 година.

Съдът е бил сезиран през май 2017 година от независим комитет на проучване и информация за генното инженерство, който поискал изтеглянето на препарата, използван при отглеждането на плодове и зеленчуци.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg