EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Германски прокурори разследват VW

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германски прокурори разследват VW

mail10:34 | 13.06.2016прегледи 1064 коментарикоментари 0


Германски прокурори разследват член на правния екип на "Фолксваген", който е заподозрян , че е насърчавал други служители да унищожат или да изнесат документи от компанията в седмиците преди американските власти да разкрият, че немският производител на автомобили е подправял софтуерно резултатите от газовите емисии, отделяни от дизеловите двигатели на неговите автомобили, съобщава "Уолстрийт Джърнъл".

Ако информацията е вярна, това ще означава, че висши служители на "Фолксваген" са знаели още през август, че Агенцията за защита на околната среда на САЩ се подготвя да отправи официално оплакване, което да предизвика разследване от страна на американските власти. Доказателство за умишлено възпрепятстване може да увеличи обвиненията срещу немския автомобилен гигант от страна на властите в САЩ на фона на криминалните разследвания около дизеловия скандал.

Клаус Зийхе, прокурор в Брауншвайг, който е водещ на няколко разследвания на служители на "Фолксваген" във връзка със скандала с вредните газови емисии, е посочил, че служителят на компанията е направил предложения на други служители по заобиколен начин, че те трябва да изтрият или поне да преместят файлове, свързани с въпроси около дизеловите двигатели и техните тестове. Служителите на "Фолксваген" са прехвърлили голяма част от данните на малки дискове, повечето от които обаче са били възстановени по-късно. Ние не смятаме, че са били изгубени много данни, които биха могли значително да възпрепятстват или да забави разследването, посочи г-н Зийхе.

В отделен случай, бивш служител на "Фолксваген" е завел през март дело в Мичиган, твърдейки, че колегите му са продължили да изтрива файлове в един от центровете за данни на компанията в Обърн Хилс, Мичиган дори и след септември 2015-а година, когато разследващите органи в САЩ са изискали от работниците да запазят всички файлове като потенциални доказателства в разследването.

Лицето, подало сигнала - Даниел Донован, твърди, че той е бил уволнен, защото началниците му са вярвали, че той ще докладва на властите за тези нередности, показва заведеното от него дело, съобщава "Уолстрийт Джърнъл".

В същото време говорител на "Фолксваген" е посочил, че г-н Донован е бил уволнен по други причини, но е отказал да посочи точно какви, осланяйки се на законите за поверителност.

На този етап не е ясно дали има някаква връзка между разследването на немския прокурор от Брауншвайг и твърденията на Даниел Донован в САЩ.

През миналия септември власти в САЩ разкриха, че "Фолксваген" е манипулирал софтуер в някои от своите дизелови автомобили, за да отчитат по-ниски нива на емисиите на вредните токсични азотни оксиди по време на лабораторни тестове, отколкото в реални условия на шофиране.

Прокуратурата в Брауншвайг, регионът с юрисдикция във Волфсбург, където е базиран "Фолксваген", заяви, че се разследват около 17 души във връзка със скандала с вредните емисии, но на този етап няма отправено официално обвинения срещу никое от разследваните лица.

Олаф Лийс, министър на икономиката в Долна Саксония и основен акционер във "Фолксваген" посочи, че надзорният съвет на дружеството също е обсъдило твърденията, че служители са изнасяли или унищожавали доказателства. Ние възприемаме тези твърдения много сериозно, заяви той в четвъртък.(БНР)


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg