EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Германски интерес към Видин & инвестиции

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германски интерес към Видин & инвестиции

mail15:00 | 19.02.2015прегледи 2320 коментарикоментари 0


Германска фирма е заявила инвестиционно намерение за изграждане на малко предприятие за заготовки на дюнер-грилове в област Видин, стана ясно от думи на областния управител Момчил Станков. Стойността на тази инвестиция вероятно ще е около 2 милиона евро, а реализацията й ще осигури работа на 130 човека от областта. Инвеститорският интерес към Видин се очаква да се засили и след предстоящо посещение на германска делегация в областта през юни-юли 2015 година.

МИЕ възлага огромни надежди за привличане на инвеститори в областта чрез „Индустриалната зона Видин”. Атанас Ненов, изпълнителен директон на НКИЗ, отбелязва, че зоната е на площ от 308 декара, в близост до границите със Сърбия, Румъния, Дунав Мост 2, има изградена инфраструктура, електрификация, водоснабдяване, бензиностанции. Освен, че отдава под наем площи, предлага товаро-разтоварни дейности, транспорт, подпомага инвеститорите при оформяне на документи. Досега има17 сключени договора.
 

 

Германските инвестиции у нас

За периода януари - декември отливът на немски инвестиции в България е в размер на 338 млн. евро по официални данни на БНБ, съобщи пред журналисти главният управител на Германо-българската индустриално-търговска камара д-р Митко Василев.
Не става въпрос за напускане на немски фирми на българския пазар, а по-скоро за трансфер на финансови средства - взетите кредити от фирмите - майки сега се връщат, коментира Василев.
Откакто българския пазар напуснаха големи немски инвеститори като E.ON, WAZ, Kloester, не ми е известно други големи фирми да са се оттеглили, добави той. Василев подчерта и че статистиката на БНБ не обхваща последващи инвестиции, които редица немски фирми правят у нас, а се отчитат само новите инвестиции.
В същото време стокооборотът през 2014 г. между България и Германия ще достигне рекордни нива, съобщи Василев. Само за периода януари - ноември 2014 г. стокообменът е в размер на 5 395,65 млн. евро, като за цялата 2013 г. той е бил 5 325,75 млн. евро.Докато през 2013 г. обаче за пръв път от 1942 г. е регистрирано положително за България търговско салдо в стокообмена с Германия, то през 2014 г. вносът на немски стоки надвишава износа на български такива като първият е в размер на 2 995,84 млн. евро, а вторият - в размер на 2 399,81 млн. евро,
съобщиха за БТА от камарата.
Като основни проблеми в страната немските фирми обикновено посочват неефективното управление на администрацията,корупцията и организираната престъпност, проблемите и неслучващите се реформи в образованието, а в същото време данъчната система, ниската цена на работния труд, географското
местоположение се посочват като положителни черти на българския пазар, посочи Василев.
Министър Лукарски коментира пред журналисти, че решаването на казуса с "Цемеко" и немската компания "Кльостерс" ще насърчи интереса на немски инвеститори към страната ни. През 2005 г. "Кльостерс" започва дялово участие в проектното българско дружество "Цемеко" за построяване на циментов завод, но до 2008 г. не е получено разрешение по ОВОС, поради което германската
компания се изтегля от проекта. Германия признава наличието на държавна инвестиционна гаранция и обезщетява "Кльостерс", като предявява регресни претенции към България на стойност 4 186 704 евро поради нарушение на Договора за насърчаване на инвестициите.
След проведени срещи между двете страни се стига до споразумение за решаване на проблема по взаимно съгласие и България следва да заплати на Германия 50 на сто от предявената претенция. През декември 2014 г. в парламента бе ратифицирано
споразумението за изплащане на щетата по казуса "Цемеко" от българска страна.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 990