EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Германската икономика се сви

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германската икономика се сви

mail07:40 | 16.08.2019прегледи 595 коментарикоментари 0


Германската икономика се сви през второто тримесечие на годината поради спад на износа, тъй като промишленият сектор продължи да изпитва сериозни проблеми от по-слабото външно търсене и от търговските напрежения в световен план - главно по оста САЩ-Китай, показва експресна оценка на немската федерална статистика Destatis, която засилва опасенията за навлизане на страната в рецесия.

БВП на водещата европейска икономика се понижи с 0,1% спрямо първото тримесечие, когато нарасна с 0,4%, потвърждавайки по този начин осреднената прогноза на финансовите пазари. Това представлява първо свиване на германската икономики от третото тримесечие на 2018-а, когато беше отчетено понижение на БВП с 0,2 на сто.

"Развитието на външната търговия забави икономическия растеж в Германия, като износът отбеляза по-силен спад през второто тримесечие, отколкото вноса", отбеляза федералната статистическата служба.

 Положителен принос за растежа дойде от вътрешното търсене, тъй като потреблението на домакинствата, правителствените разходи и брутното формиране на основен капитал се увеличиха през последното тримесечие, допълни Destatis.

Строителството обаче отбеляза спад през второто тримесечие, след като именно този сектор даде солиден тласък на германския икономически растеж в началото на годината поради необичайно меката зима, показват данните на немската статистика.

На сезонно-некоригирана годишна база БВП на Германия остана на нивото от първото тримесечие (нулев растеж) след повишение с 0,6% през първото тримесечие, докато на сезонно-коригирана база (отчитайки работните дни) икономическият растеж се забави до 0,4% от 0,7% в началото на годината и при очаквания за още по-слаба експанзия от 0,1 на сто.

"Търговските конфликти, глобалната несигурност и намиращият се в затруднение автомобилен сектор най-накрая поставиха на колене германската икономика. По-конкретно, увеличената несигурност, а не директните ефекти от търговските конфликти, доведоха до влошаване на нагласите и следователно на икономическата активност", коментира данни Карстен Бжески - главен икономист на банката ING за Германия.

Слабите данни ще засилят натиска върху германското правителство да предприеми действия на фона на призивите за пакет с икономически стимули, посочи той.

Според повечето анализатори германската икономика ще продължи със слабото си представяне и през второто полугодие с оглед на несигурността, свързана с процеса на Брекзит, търговската война САЩ-Китай и опасността от въвеждането на американски мита върху вноса на европейския автомобили.

След слабите данни за БВП доходността на 10-годишните германски облигации се понижи до ново рекордно дъно от -0,623%./БНР


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg