EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Германската икономика се забавя отново

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германската икономика се забавя отново

mail07:40 | 21.06.2019прегледи 492 коментарикоментари 0


Германският институт Ifo намали прогнозата си за растежа на най-голямата европейска икономика през 2020-а година, предупреждавайки, че рецесията в промишлената сфера е започнала да се отразява негативно и на други важни сектори. Трябва да се има предвид, че германските износители продължават да се борят с по-слабото външно търсене в резултат на търговските спорове и бизнес несигурността, причинена от предстоящото излизане на Великобритания от ЕС.

Институтът Ifo потвърди последната си оценка за растеж на БВП на Германия от едва 0,6% през настоящата година, но понижи прогнозата си за следващата година до 1,7% от 1,8%. "Има противоречиви икономически развития, като експортно-ориентираният производствен сектор, който формира около една четвърт от германската икономика, е в рецесия", посочи икономистът от Ifo института Тимо Волмершьосер. "В същото време местните доставчици на услуги и строителната индустрия се радват на силен растеж", добави той. "Въпреки това има все по-големи признаци, че слабостта на индустриалния сектор постепенно се прелива в националната икономика чрез пазара на труда и веригите за създаване на стойност", отбеляза Ifo икономистът.

Междувременно немският икономически министър Петер Алтмайер посочи пред агенция Ройтерс, че правителството продължава да се придържа към априлската си прогноза за растеж на икономиката от едва 0,5% през тази и от 1,5% през следващата година. "Много ще зависи от въпроса дали силите на растеж ще спечелят надмощие през втората половина на тази година. Имаме силна активност на вътрешната икономика. Строителството е във възход, потребителите харчат повече", отбеляза той, цитиран от БНР. Петер Алтмайер също така посочи положителните признаци за растеж, идващи от Китай, който е един от най-важните експортни пазари за Германия. "Все пак прогнозата ни от парил за икономическия е реалистична. Ако растежът се окаже по-силен, разбира се, че ще бъдем много доволни", допълни германският министър.

Бундесбанк представи своя ежемесечен доклад, в който централната банка прогнозира, че германската икономика може да се свие през второто тримесечие с оглед на временните позитивни фактори, допринесли за изненадващо добрата икономическа експанзия в началото на годината.По-рано този месец Бундесбанк намали рязко своите прогнози за растежа на германската икономика през 2019-а година до 0,6% от 1,6% и за 2020-а година - до 1,2% от 1,6%.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg