EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Германия: €57 млрд. за общините

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия: €57 млрд. за общините

mail18:04 | 19.05.2020прегледи 469 коментарикоментари 0


Германският финансов Олаф Шолц работи по пакет мерки на стойност 57 млрд. евро, който да помогне на общините да се справят със срива в данъчните приходи, причинен от кризата с коронавируса. Това съобщи днес Ройтерс, позовавайки се на документ на финансовото министерство.

Мерките имат за цел да помогнат на местните власти да стабилизират финансите си, се указва в документа. Планът предвижда и облекчаване на дълговото бреме на някои силно задлъжнели общини, предава БТА.

"Този предпазен щит трябва не само да преведе градовете и общините през сегашната трудна икономическа ситуация, но и да им даде възможност да вършат по-добре работата си", заявява Шолц, цитиран в документа.

Федералното правителство иска 16-те федерални провинции да поемат половината от разходите, а парламентът - да одобри плана преди края на годината.

Съгласно федералната система в Германия местните власти носят отговорността за голяма част от публичните инвестиции като строителство на пътища и мостове, модернизиране на училища и болници и други.

Най-голямата Европейска икономика е изправена пред най-сериозната си рецесия от Втората световна война въпреки постепенното смекчаване на ограничителните мерки. Спадът в бизнес активността засегна данъчните приходи и остави дупка в общинските финанси.

Икономиката на Германия се сви през първото тримесечие на 2020 г. с 2.2% след понижение с 0.1% в края на 2019 г., показват предварителни данни на немската статистика Destatis, цитирани от "Ройтерс".

Това е вторият най-голям спад на БВП от Обединението на Германия, като единствено през първото тримесечие на 2009 г. беше отчетно по-силно понижение от 4.7 на сто.

Спрямо година по-рано БВП на водещата европейска икономика се понижи през първото тримесечие с 2.3% след растеж с 0.4% през последните три месеца на 2019 г.

Частните потребителски разходи спаднаха рязко през първото тримесечие на 2020 г. Инвестициите в оборудване - особено в машини и превозни средства - също намаляха значително, отбеляза Destsits.

От друга страна, правителствените разходи и инвестициите в строителството имаха стабилизиращ ефект и предотвратиха още по-голям спад на БВП.

Немската статистика посочи, че икономическата продукция през първото тримесечие беше генерирана от около 45 милиона души, работещи в Германия. Това са 147 хил. повече или с 0.3% над техния брой година по-рано.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg