EUR 1.9558
USD 1.7957
CHF 2.0346
GBP 2.2899
CNY 2.4953
you tube
mobile version

Германия: €33,8 млрд. изплатени детски надбавки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия: €33,8 млрд. изплатени детски надбавки

mail14:32 | 08.01.2019прегледи 883 коментарикоментари 0


До края на ноември миналата година 15,35 милиона деца са получавали детски надбавки от Германия. Това става ясно от статистиката на германската семейна осигурителна каса. В края на 2017 година техният брой е бил 14,97 милиона. Броят на чуждестранните деца, за които държавата плаща детски надбавки, е достигнал 3 милиона. Общата сума на изплатените детски надбавки е достигнала 33,8 милиарда евро. 6,9 милиона от тях са били за чуждестранни получатели на детски надбавки. До края на 2018 година по чуждестранни банкови сметки са били преведени 370,5 милиона евро. Постоянно растящите суми доведоха до остър дебат още през август миналата година. От една страна, много кметове информираха за измами с детските надбавки и за дори несъществуващи деца. От друга страна, те се оплакваха от растящия брой на чуждестранни получатели на детски надбавки.

Увеличили са се и сумите, изплащани в чужбина. 281 809 деца в другите страни от ЕС, в Турция и в бивша Югославия са получавали германски детски надбавки. Сред тях обаче е имало и 32 013 деца с германски паспорт, чиито родители работят в чужбина. През 2017 година общият брой на получателите на детски надбавки в чужбина е бил 250 000 души. "Забелязва се ярка тенденция на увеличаване на сумите за детски надбавки", казва директорът на германската семейна каса Карстен Бунк. Според него, това се дължи на трудовата миграция главно от ЕС, на високата раждаемост в някои части на Германия и на факта, че се увеличава броят на хората с признат статут на бежанци.

Няма доказателства за измами от чужбина

Германската семейна осигурителна каса е увеличала сумата за борба с измамите с още 5,2 милиона евро. Карстен Бунк обяви създаването на специална работна група. "Във всеки един от 14-те местни клона на семейната каса назначаваме по двама специалисти, за да можем по-добре да разпознаваме измамническите схеми. Всички подозрителни случаи се предават на специална комисия. Изплатените в повече пари ще бъдат изисквани обратно", казва той. Експертите насочват вниманието си главно върху новопристигналите хора от Източна Европа и върху представените от тях удостоверения за раждане. Карстен Бунк казва, че измамите с детски надбавки се отнасят до една съвсем малка група. Той допълва, че няма почти никакви доказателства за измами при преводите на пари в чужбина. "В случаите, когато в чужбина се превеждат детски надбавки, става дума за хора или техните семейства, които са дошли да работят в Германия. По правило те упражняват легален труд, плащат осигурителни вноски и след известно време се връщат обратно в родината си. Техните деца обаче остават в родината им", казва той.

Ангела Меркел е против соловите акции

Австрия взе решение да "индескира" изплащаните детски надбавки в чужбина, което означава да ги съкрати и напасва към разходите за издръжка в съответната страна. Федералната канцлерка Ангела Меркел се стреми към общо решение на европейско равнище и отхвърля подобни солови акции.

И през тази година разходите за изплащане на детски надбавки ще растат. Федералното правителство увеличава детските надбавки с десет евро на месец. От юли надбавките за първо и второ дете стават 204 евро, за трето - 210 и за всяко следващо дете - 235 евро./Дойче Веле


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3820