EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Германия ще избегне рецесията

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия ще избегне рецесията

mail17:35 | 27.01.2023прегледи 929 коментарикоментари 0


Германия ще избегне рецесия тази година, потвърди правителството, цитирано от Франс прес. Водещата европейска икономика е устояла по-добре от очакваното на последиците от войната в Украйна. Според последните прогнози на икономическото министерство Германия ще регистрира растеж от 0,2 на сто през 2023 година. 

Миналата есен Берлин очакваше свиване от 0,4 на сто на брутния вътрешен продукт на фона на скока на цените на електроенергията за промишления сектор и спада на покупателната способност на германците.

Настроенията в германската икономика се подобряват. Индексът на бизнес климата се повишава до 90,2 пункта през януари спрямо 88,6 пункта през декември, което се дължи на значително по-малко песимистичните очаквания на бизнеса в Германия. Това сочат най-новите данни на мюнхенския икономически институт "Ифо" (Ifo), разпространени до медиите.

Германската икономика започва 2023 г. с повече увереност, въпреки че местните компании са до известна степен по-малко доволни от текущото си състояние.

В производствения сектор индексът на бизнес климата продължи възходящата си посока. Компаниите оцениха текущото си състояние като по-добро. Техните очаквания за идните шест месеца също бяха значително подобрени. Обемът на поръчките намалява, но остава на високо ниво. Експертите на "Ифо" предвиждат обемът на производството да се увеличи през следващите месеци.

В сектора на услугите бизнес климатът също се подобри. Доставчиците на услуги са по-малко песимистични по отношение на предстоящите месеци. Сегашният им бизнес обаче се развива по-слабо. Това се отнася по-специално за фирмите, занимаващи се с транспорт и логистика, както и за хотелиерския сектор.

През текущия месец индексът в търговията се повиши значително. Очакванията сред предприемачите се подобриха особено силно. Секторът продължава да оценява текущото си състояние като умерено положително.

Бизнес климатът в строителството се подобрява слабо през януари. Германският бизнес е по-малко песимистично настроен за идните месеци, но и по-малко доволен от сегашното си положение.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg