EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Германия: Цена „на светло” за БГ АЕЦ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия: Цена „на светло” за БГ АЕЦ

mail14:50 | 20.06.2011прегледи 868 коментарикоментари 0


Време е цената на ядрената енергия в България да бъде извадена на светло и в нея да се включат всички разходи, които сега остават скрити - разходи за складиране на използваното ядрено гориво и за демонтиране на старото оборудване от спрените ядрени блокове. Това заяви на конференция на тема "Преход в енергетиката под знака на климатичните промени и изчерпването на ресурсите" Хелге Толксдорф - директор на дирекция във Федерално министерство на икономиката и технологиите, Берлин.
Организатори на форума са Гьоте институт и Германско-българската индустриално-търговска камара. Толксдорф отбеляза, че за българските домакинства ниската цена на електроенергията е жизненоважна, защото живеят в сгради с ниска енергийна ефективност. Цената на електроенергията от АЕЦ "Козлодуй" според Толскдорф обаче е ниска, защото в нея не се калкулират допълнителните разходи, свързани с ядрената централа, които така или иначе също се плащат от гражданите. Щетите от аварията в японската атомна централа "Фукушима 1" вече възлизат на по-голяма сума от целия БВП на България, а аварията промени и оценката на риска на ядрени проекти, посочи Толксдорф. Докато вероятността от аварии в АЕЦ досега се е оценявала на едно към 1млн., сега математиците вече изчисляват тази възможност на 1 към 200 000. Ако застрахователни компании сключат подобни осигуровки, цената на ядрената енергия ще скочи многократно, заяви германският експерт.
Бертрам Ролман - президент на Германско-българската индустриално-търговска камара, каза на форума, че дори и без отказ от ядрена енергетика, България трябва да следва мерките за енергийна ефективност и опазване на околната среда, а производството на електричество от възобновяеми източници трябва да има предимство. България има огромни възможности за използване на водата като източник на енергия, големи области за производство на вятърна енергия, а фотоволтаични съоръжения ще работят много по-ефективно тук, отколкото в Северна Европа, каза Ролман. Той посочи, че германската индустрия предлага ноу хау за разработване на проекти във всички области на възобновяемата енергия, и то въз основа на работещи и печеливши проекти в Германия.
Матиас Хьопфнер - посланик на ФРГ в България, заяви, че представители на германски компании, работещи у нас в сферата на енергетиката, се оплакват от загуби заради ниските цени на електроенергията в България. От гледна точка на цените трябва да бъдем реалисти и да смятаме правилно - по отношение на изграждането на нови атомни централи трябва да бъдат взети под внимание и разходите за демонтирането на стари съоръжения, както и рисковете за околната среда, заяви Хьопфнер. Той добави, че новият Закон за енергията от възобновяеми източници /ЗЕВИ/ е влязъл в сила, въпреки критиките от страна на инвеститорите заради скъсяването на сроковете за преференциално изкупуване на енергия и несигурността по отношение на калкулацията на цената. Себастиан Ньотлинкс - изпълнителен директор на Българската ветроенергийна асоциация, обяви, че повечето инвеститори в момента са спрели развитието на проектите си и изчакват дали ще бъде променен ЗЕВИ, защото при сегашния му вид не могат да продължат дейността си.


 


Тагове: АЕЦ, Германия, цена
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158