EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Германия, Франция въвеждат пълна карантина

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия, Франция въвеждат пълна карантина

mail12:59 | 29.10.2020прегледи 641 коментарикоментари 0


Германия влиза от понеделник в четириседмична карантина, обяви канцлерът Ангела Меркел. Пред Бундестага тя разясни необходимостта от рестриктивните мерки. Кабинетът обеща 10 млрд. евро помощ за засегнатите отрасли съобщава БНР. С многократни прекъсвания от страна на опозицията в лицето на крайната десница и на либералите Ангела Меркел беше категорична, че постигнатият снощи компромис с министър-председателите на 16-те провинции е единствено правилното решение: „Трябва да действаме, и то веднага. За да предотвратим национална здравна криза. Затова от понеделник трябва още веднъж всички заедно да положим усилие“.

Затварят всички заведения, театрите, кината, фитнес-залите. Но училищата и детските градини продължават да работят. За разлика от пролетта, границите на Германия няма да се затварят, увери кабинетът. „Наложителни и отговарящи на ситуацията” са наложените рестрикции, обясни Меркел.

Според опозиционните либерали и крайнодясната „Алтернатива за Германия” обаче затварянето на цели отрасли е пагубна и пресилена мярка.

От полунощ Франция влиза отново в обща карантина, обявена снощи от президента Еманюел Макрон, за да се ограничи експанзията на коронавирусна зараза с Covid-19. Опашките в магазините се трупат, французите се впускат в последни приготовления за продължителната изолация. От утре те ще могат да излизат само за работа, лекар или разходка до 1 км от дома си с попълнена декларация. Училища, ясли и детски градини остават отворени при засилен санитарен протокол, маските ще бъдат задължителни за децата от 6 години, както обяви днес пред Националното събрание френският премиер Жан Кастекс. Той призова към масова работа от къщи, доколкото това е възможно, а спрелите работа ще бъдат в "частична безработица". Ще работят и търговските обекти и услуги от първа необходимост, ресторанти само за доставка у дома, свижданията в домовете за стари хора също са разрешени.

Карантината отново ще парализира света на културата, но репетициите за спектакли са разрешени, както и спортните срещи на закрито.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3882