EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Германия: Спад на безработицата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия: Спад на безработицата

mail08:04 | 05.05.2022прегледи 1139 коментарикоментари 0


Безработицата в Германия е продължила да спада през април, когато броят на хората без работа е намалял до 2,3 милиона, предаде ДПА, позовавайки се на Федералната агенция по заетостта.

Спрямо март безработните са с 53 000 по-малко, а спрямо април миналата година броят им е намалял с 462 000. Равнището на безработицата е спаднало с 0,1 процентен пункт до 5 на сто. Спрямо миналата година понижението е с цял процентен пункт.

"Със съживяването през пролетта и смекчаването на мерките срещу коронавируса възстановяването на пазара на труда продължава", заяви ръководителят на агенцията Детлеф Шеле. Той обаче предупреди, че процесът се забавя заради руската инвазия в Украйна.

Търсенето на работна ръка остава силно през април, когато свободните позиции са били 852 000, с 223 000 повече в сравнение със същия месец миналата година, уточнява АФП. Частичната безработица леко е намаляла като цяло, но агенцията отчита леко увеличение в производствения сектор, където недостигът на суровини оказва натиск.

Германия успя да избегне рецесия благодарение на нарастването на брутния й вътрешен продукт (БВП) с 0,2 на сто през първото тримесечие. Правителството обаче преразгледа към понижение прогнозите си за растежа през 2022 г. и вече очаква покачване на БВП с 2,2 на сто вместо обявените по-рано 3,6 процента. Резултатите могат да да още по-тежки в случай на прекъсване на руските газови доставки било заради европейско ембарго, било по решение на Москва.

Според Бундесбанк (Bundesbank) внезапно прекъсване на руския газ може да понижи германския БВП с 5 процентни пункта и страната отново да изпадне в рецесия със свиване на икономиката с 2 на сто.

Шеле предупреди, че такова ембарго би предизвикало значително покачване на безработицата./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg