EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Германия: Силен ръст на бизнес доверието

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия: Силен ръст на бизнес доверието

mail09:35 | 27.06.2017прегледи 496 коментарикоментари 0


Бизнес доверието в Германия през юни отбеляза рязко повишение,  достигайки най-високо ниво от 1991-ва година насам, когато стартира това проучване на икономическия институт Ifo, което е пореден сигнал за силното представяне на водещата европейска икономика през настоящата година.

Индексът на института Ifo, базиран на месечно проучване сред около 7 хиляди компании и определящ нивото на бизнес климата в Германия, нарасна през юни до 115,1 пункта от 114,6 пункта през май и при очаквания на финансовите пазари за известно понижение до 114,4 пункта. Това представлява нов рекорден връх за индекса, откакто институтът Ifo започна да провежда проучването в началото на 1991-ва година.

Индексът, измерващ текущите бизнес условия в Германия, скочи през юни до 124,1 пункта от 123,2 пункта през май (възходяща ревизия от 123,2 пункта) при прогноза за индекс на ниво от 123,2 пункта, докато индексът на Ifo института за бъдещите бизнес очаквания през следващите шест месеца нарасна от 106,5 пункта до 106,8 пункта при осреднена прогноза за леко понижение до 106,4 пункта.

Според базирания в Мюнхен институт мениджърите на промишлените предприятия планират да повишават производството на фона на "много благоприятното" търсене и солидните поръчки.

Икономиката на Германия е силна и стабилна. Понастоящем ние преживяваме толкова силна първа половина на годината, че този възходящ импулс ще бъде пренесен и през следващата година, посочи Тимо Волмершаузер от Ifo института.

Главният икономист на института Ifo - Клаус Вохлрабе отбеляза, че частното потребление в Германия остава ключов двигател за икономическия растеж, добавяйки, че очаква и по-нататъшно повишаване на експорта. Частното потребление е и остава един от основните стълбове за икономиката на Германия, посочи той пред агенция Ройтерс.

Вохлрабе очаква немският БВП да нарасне през второто тримесечие с 0,7% спрямо началото на годината и допълни, че икономическата ситуация в еврозоната също изглежда по-ведра. Той се надява, че на този етап евентуален "мек" Брекзит не е повлиял върху бизнес доверието.

Индексът на бизнес климата на института Ifo е най-важният водещ показател за икономическата активност в Германия. Проучването обхваща около 7000 фирми от промишлеността, строителството, както и от търговията на едро и дребно. С изключение на строителната индустрия, при която съответният показател бележи известно понижение от доста високо ниво, достигнато през май, бизнес настроението в останалите сектори на икономиката отчита подем през шестия месец на годината. През миналата седмица водещият немски институт повиши своите очаквания за икономическия растеж и прогнозира рекордни нива на заетост. За тази година Ifo институтът очаква нарастване на БВП на Германия с 1,8% (спрямо предишна прогноза за повишение с 1,5%) и с 2,0% през 2019-а година./БНР


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg