EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Германия: Ръст на промишлените поръчки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия: Ръст на промишлените поръчки

mail15:39 | 09.05.2019прегледи 941 коментарикоментари 0


Поръчките за промишлено производствени стоки в Германия нараснаха през март с 0.6% спрямо февруари, когато се свиха с 4% и след понижение с 2.1% през януари, показват данни на федералната статистика Destatis, цитирани от Ройтерс.  

Подобрението на промишлените поръчки през март се дължи в най-голяма степен на повишение с 4.2% на поръчките, постъпили от чужбина и по-специално на ръст с 8.6% на тези от останалите страни от еврозоната, при покачване с 1.4% на поръчките, дошли извън региона на единната валута.

На годишна база промишлените поръчки се свиха през март с 6%, след спад с 8.1% през февруари и прогноза за понижение с 5.4 на сто.

"Слабото нарастване на поръчките през март не се дължи на поръчките на едро. Изключвайки нестабилното търсене на скъпо струващи стоки, производствените поръчки биха регистрирали пореден месечен спад", посочи германското икономическо министерство.

Припомняме, че Германия успя да избегне изпадането в т.нар. "техническа" рецесия през второто полугодие на 2018 година, като се очаква БВП на страната да нарасне с между 0.2% и 0.3% през първите три месеца на настоящата година, докато за цялата 2109 година БВП ще се повиши с между 0.6% - 0.8%, след повишение с 1.5% през 2018 година и след експанзия с 2.2% през 2017 година.

Германия записа най-голям излишък по текущата сметка в света, който измерва потока от стоки, услуги и инвестиции, за трета година през 2018 г. поради силната си икономика, ориентирана към износ, но рискът от американските тарифи за европейския внос на автомобили доведе до нарушаване на индустрията.

Междувременно, Германия многократно е критикувана, че не използва излишъка си за увеличаване на публичните разходи и инвестиции.

"Рецесия в Германия само ще постави началото на процес, в който страната ще стане част от решението, а не да продължава борба за строги икономии и срещу свободна парична политика от ЕЦБ и фискалните разходи от южните за еврозоната страни", смятат икономисти.

В последните си зимни прогнози Европейската комисия очаква икономиката на Германия да нарасне с 1.1% през 2019 г. и прогнозира 1.3% за 19-членната еврозона като цяло. Глобалният растеж също се забавя и се очаква да бъде 3.5% през тази година, според прогнози на МВФ.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg