EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Германия: Протести срещу скъпите жилища

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия: Протести срещу скъпите жилища

mail13:35 | 09.04.2019прегледи 794 коментарикоментари 0


Протести срещу непрестанното повишаване на наемите и недостига на жилища в Германия. Протестите са на сдружения на наематели и на други инициативни комитети.

Гневът на хората е насочен срещу частните фирми, притежаващи жилища и отдаващи ги под наем. При частните фирми през 2013 г. жилищата са били по-скъпи от общинските средно със 70 евроцента на квадратен метър, а през 2017 г. са били с 1,30 евро по-скъпи от общинските, показват данни на Германския икономически институт.

В Берлин организаторите на протестите организираха петиция за референдум в подкрепа на идеята общинските власти да изкупят апартаменти от онези частни компании-собственици, които притежават над 3000 жилища, допълва Асошиейтед прес. Те настояват цената на сделката да бъде определена, като се отчетат интересите на обикновените хора, а не пазарната стойност. 

Целта е изкупените жилища после да бъдат използвани като домове, които хората да могат да си позволят, и да бъдат управлявани от наемателите и избрани членове на обществеността, а печалбата да бъде влагана в поддръжка и модернизиране на жилищата и построяване на нови.

Основният обект на недоволство е най-големият собственик на жилища в Берлин - компанията "Дойче вонен", която има 111 500 апартамента в столицата с приблизителна пазарна стойност около 15,2 милиарда евро. Повечето от тях компанията купи от градските власти през последните десетина години. Ако искането за изкупуване на жилищата на частни компании стане реалност, това може да засегне освен жилища на "Дойче вонен", и такива на още няколко компании - тоест близо 243 000 апартамента на стойност над 36 милиарда евро.

"Дойче вонен" намекна, че инициативата е погрешно насочена. Компанията отбеляза, че нейните апартаменти са със средна площ 60 квадратни метра и наемът за тях е скромен - 580 евро, и че дори имотите да бъдат продадени на града, това няма да реши жилищната криза.

Според оценки на Сената на Берлин, който освен столица е и отделна федерална провинция, изкупуването на апартаменти, които са собственост на частни компании, би струвало на и без това силно задлъжнелия регион над 30 милиарда евро, допълва ДПА.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg