EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Германия: Производствени цени и бизнес нагласи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия: Производствени цени и бизнес нагласи

mail17:02 | 21.01.2016прегледи 1615 коментарикоментари 0


Германската статистика Destatis обяви, че производствените цени в Германия през декември отбелязват солидно понижение за 28-и пореден месец с оглед на пореден спад на енергийните цени.

Индексът PPI, измерващ цените на производител, се понижи в края на миналата година с 0,5% на месечна база след понижение с 0,2% през ноември и при прогноза за спад с 0,4 процентни пункта.

На годишна база беше регистриран спад на производствените цени на Германия с 2,3% при прогноза за понижение с 2,2% и след спад с цели 2,5% през предходния месец (най-солидното понижение от февруари 2010-а година). По този начин цените на производител остават на негативна територия за пореден месец от август 2013-а година насам.

Енергийните цени отново оказват най-сериозен ефект върху падащите производствените цени, като през декември те се понижиха с 6,8% на годишна база след спад със 7,1% през предходния месец.

Основният индекс PPI (изключвайки енергийните цени) се понижи с 0,1% на месечна база и с 0,6% на годишна база.

За цялата 2015-а година индексът на цените на производител отбеляза спад от 1,8% на годишна абза след понижение с 1% през 2014-а година.

Днешните данни са пореден знак, че все още няма сигнали за зараждащ се инфлационен натиск в Германия, след като окончателен доклад на Destatis, представен по-рано тази седмица, показа, че индексът на потребителските цени (CPI) се повиши през декември с едва 0,3% на годишна база, отбелязвайки най-слабо повишение от 2009-а година насам.

Тези слаби данни потвърждават опасността от по-продължителен период на опасно ниска инфлация в цялата еврозона и могат да подсилят съмненията, че предприетите от ЕЦБ допълнителни стимулиращи мерки на заседанието на 3-ти декември ще бъдат достатъчни, за да доведат до повишение на средносрочната инфлация в региона към целевото ниво на банката от малко под 2 процентни пункта.

Индексът, измерващ икономическите очаквания в Германия за следващите шест месеца, се понижи през януари до 10,2 пункта от 16,1 пункта през декември, достигайки най-ниски ново от октомври миналата година, въпреки че осреднените прогнози бяха за по-солидно влошаване до 8,2 пункта, показват резултати от последното проучване на института Zew.

Последното проучване на института Zew беше проведено сред 227 анализатори и инвеститори през периода между 30-и декември и 18-и януари.

В същото време обаче, ZEW индексът на текущите икономически и бизнес условия в Германия отчете повишение през януари до 59,7 пункта от 55,0 пункта в края на 2015 година при прогноза за спад до 54,0 пункта. Това представлява подобрение на текущите икономически и бизнес условия за втори пореден месец, след през миналия ноември този индекс удари най-ниско ниво от февруари 2015 година.

„Началото на новата година се характеризира със сътресения на капиталовите пазари в Китай, които доведоха и до значителни ценови спадове на акциите в Германия. Както и през предходната година, слабият икономически растеж в Китай и в други важни развиващи се пазари вреди на икономически перспективи на Германия", отбеляза професор Саша Щефен, началник на отдел "Международни финанси и финансово управление" към института Zew. 

„Очакванията сред бизнеса, имащ големи експозиции в Китай и най-вече сред производителите на инвестиционни стоки и на тези от стоманодобивната промишленост, са  сериозно засегнати", посочи президентът на Zew Клеменс Фюст.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037