EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Германия: Продажбите на дребно растат

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия: Продажбите на дребно растат

mail15:40 | 06.03.2020прегледи 3905 коментарикоментари 0


Продажбите на дребно в Германия нараснаха през януари, парирайки част от спада в края на миналата година, показват данни на федералната статистика Destatis, които предполагат, че частното потребление ще спомогне за растежа на водещата европейска икономика в началото на 2019 година.

Продажбите на дребно се повишиха през януари с 0,9% спрямо декември, когато се свиха с 2,0% (възходяща ревизия от предишна оценка за спад с 3,3%) и при очаквания на финансовите пазари за растеж с 1,0%.

В същото време растежът при продажбите на дребно на годишна база (отчитайки инфлацията) се подобри до 1,8% от 1,7% през декември 2019-а (възходяща ревизия от повишение с едва 0,8%) и осреднена прогноза за по-слаб растеж с 1,5 на сто.

През последните години частното потребление беше ключов двигател за немския икономически растеж, тъй като германците се възползваха от рекордната заетост, сигурния трудов пазар, повишаващите се заплати и ниските разходи по заеми.

Януарските данни показват, че потребителската активност ще окаже подкрепа за растежа на германската икономика в началото на настоящата година, но има реален риск, че епидемията от коронавирус може да отслаби вътрешното потребление през следващите седмици.

Според последното проучване на икономическия институт GfK  се забелязва известно влошаване на потребителските нагласи в Германия за март, тъй като разпространяващата се вирусна епидемия допринася за по-голяма несигурност сред немските потребители.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg