EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Германия прекрати "The job of my life"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия прекрати "The job of my life"

mail16:10 | 14.04.2014прегледи 2668 коментарикоментари 0


Германия беше принудена да прекрати засега програма за привличане на млади европейци на германския трудов пазар стана жертва на собствения си успех , след като търсенето силно надвиши очакванията, съобщи министерството на труда, цитирано от Франс прес.
"В момента търсенето не може да бъде удовлетворено" по програмата "Работата на живота ми" ("The job of my life") обясни на редовен брифинг говорителка на министерството.
В интернет сайта на програмата е посочено, че от 8 април вече не се приемат нови досиета. "В средата на 2014 година ще дадем информация за 2015 година", се казва в сайта.
Между януари 2013 и март 2014 година "9000 души са внесли досиетата си, което е много повече от очакваното", обясни говорителката. Сред кандидатите огромно мнозинство са испанците
(близо 5600 молби), по данни германската Агенция по заетостта. Следващият най-голям контингент са поляците, следвани от унгарците.
"The job of my life", или MobiPro-EU, както е официалното наименование на програмата, предлага финансова помощ на млади европейци да отидат в Германия за професионално практическо обучение, на стаж или на работа в сектори, където не достига работна ръка като гастрономията или грижите за възрастни хора. Инициативата, представена като принос в борбата с
безработицата в Южна Европа и като начин да се попълни липсваща работна ръка, се финансира от Агенцията по заетостта. Избраните младежи получават финансова помощ, за да учат немски в родната си страна, да се явят на интервю за работа или за преместване на местоживеенето.
Програмата, насочена към 18-35 годишните, трябваше да продължи до 2016 година. Поради големия си успех тя бе продължена до 2018 година, а финансирането й беше увеличено до близо 400 милиона евро, от които 48 милиона за 2014 година вече са напълно изчерпани.
В. "Франкфуртер алгемайне цайтунг" пише днес, че много млади испанци, дошли на стаж по програмата, били оставени на произвола на съдбата, по-специално в северния град Росток, и не
получават обещаните помощи. Говорителката на министерството каза по този повод, че е заведена съдебна процедура. Говорител на Агенцията по заетостта уточни, че някои предприятия и организации неправомерно привличали с обещания за стажове или курсове за професионално обучение младежи, чиито досиета още не са получили одобрение.

 

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4093