EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Германия предлага гола поляна за бежанци

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия предлага гола поляна за бежанци

mail09:38 | 21.08.2015прегледи 1729 коментарикоментари 0


Яник Паске, Франс прес
Палатки, контейнери или гимнастически салони: при пристигането си в Германия мнозина мигранти често получават импровизиран подслон. Притокът от кандидати за убежище принуждава Берлин да търси спешни решения, за да избегне хуманитарна криза.
Те са мечтали за процъфтяваща и мирна страна, но при пристигането си в Берлин намират само изпомачкана морава, осеяна с боклуци. Стотици сирийски, афганистански и албански мигранти лагеруват от седмици пред приемния център в столицата, за да се регистрират като кандидати за убежище.
Чакането в нетърпимата августовска жега продължава с часове и дори с дни. Чиновниците са затрупани с работа въпреки удълженото работно време и не успяват да се справят с опашката, която се извива като змия пред административната сграда.
В град Хойерсверда, в бившата ГДР, 17 сирийски бежанци дори започнаха гладна стачка, за да протестират срещу забавянето при разглеждането на техните документи.
300 000, 400 000, над 500 000: оценките за броя на кандидатите за убежище за 2015 г. непрекъснато се променят и повишават. Накрая числото вероятно ще се окаже исторически рекорд за Германия, която вече е най-популярната европейска дестинация сред желаещите убежище, изпреварвайки Швеция, Италия и Франция, с над 203 000 случая, заведени през 2014 година.
Цели семейства пристигат всеки ден, бягайки от отчаянието в Хомс или Алепо, в Сирия. Германия е за тях последният етап от дълго и опасно пътуване.

Управление при криза
Само през юли службата по миграцията е приела 7301 подадени от сирийци молби за убежище, близо тройно повече от юли 2014 година.
За рязкото нарастване на молбите допринасят и балкански страни, откъдето идват роми, жертви на дискриминация в Косово или в Сърбия. Техните шансове молбите им да бъдат приети са нулеви, но докато чакат, Германия трябва да се погрижи за тях.
"Неразбираемо, неприемливо и позорно за Европа е", че мигранти от Балканите задръстват системата, избухна вчера германският вътрешен министър Томас де Мезиер.
"Това, което правим, е управление при криза. То придобива невероятни пропорции", обясни Мурат Сиври, директор на бежански център в западния град Дортмунд. Центърът на два пъти бе принуден да затвори врати поради препълване.
Затова южно от Берлин работниците усилено изграждат "контейнерно селище", което трябва да отвори врати в края на месеца. Натрупани на три етажа, сини, зелени и жълти блокове ще послужат за временно настаняване на най-уязвимите бежанци: травмирани от войната, сами жени с деца, хомосексуалисти.
В друг квартал бяха монтирани огромен надуваем купол и още един, по-малък, за да се подслонят бежанците, а в северния град Хамбург петдесетина бели палатки на Червения кръст бяха опънати в парк въпреки протестите на някои жители.
Берлинските власти предвиждат и създаване на 36 нови бежански центъра до края на 2017 година.
"В момента не можем да минем без контейнери" като решение на проблемите с настаняването, предупреди Айдан Йозгуз, отговаряща за проблемите на бежанците към германското канцлерство.

Армията се притича на помощ
От голямото пристанище на Северно море в Бавария, големи градове и малки селища искат помощ, за да поемат мигрантите.
Включи се и Бундесверът, германската армия. Министърката на отбраната Урсула фон дер Лайен обеща да осигури 7000 места, като постави на разположение казарми или палатки, които ще бъдат опънати от войници.
А полицаи и учители в пенсия в Рейнска област от провинция Северен Рейн - Вестфалия бяха помолени да се върнат на служба, за да се занимават с натрупващите се досиета на търсещи убежище.
Дори сгради на нацистките лагери Бухенвалд и Дахау може да бъдат превърнати в центрове за приютяване, макар че тези проекти предизвикаха скърцане със зъби.
"Добре дошли във Временна република Германия", присмя се неотдавна германският икономически всекидневник "Ханделсблат".
Германските власти знаят обаче, че времето ги притиска. Когато дойде есента и температурите започнат да падат рязко, няма да може да се настаняват бежанците в палатки.

 

/превод:БТА/
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg