EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Германия: Поредна прогноза за рецесия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия: Поредна прогноза за рецесия

mail12:05 | 17.09.2019прегледи 591 коментарикоментари 0


Водещият немски институт Ifo понижи прогнозите си за растежа на най-голямата европейска икономика през тази и следващата година и очаква, че Германия ще се окаже в икономическа рецесия през третото тримесечие на 2019-а година.

Институтът Ifo предположи, че БВП на Германия ще се сви и през периода юли-септември с 0,1% спрямо второто тримесечие, когато отбеляза аналогичен спад, което на теория означава, че немската икономика ще навлезе в  "техническа рецесия". В същото време известният мозъчен тръст очаква известно възстановяване на икономическия растеж през последните три месеца на настоящата година (повишение на БВП с 0,1%).

Слабото представяне на немската икономика даде основание на института Ifo да намали прогнозите си за нейния растеж през цялата 2019-а година до 0,5% (от 0,6% предишна оценка), преди известно подобряване на експанзията до 1,2% през 2020-а година, но далеч по-слабо от предходна оценка за повишение на БВП с 1,7 на сто догодина.

"Икономическите перспективи отслабват с оглед на високата несигурност“, посочи Тимо Волмерсхаузер от Ifo, отбелязвайки за наличието на потенциални рискове за икономиката от Брекзит без сделка и от евентуална по-нататъшна ескалация на търговските войни на американския президент Доналд Тръмп.

Трябва да се има предвид, че германската икономика отслабва, тъй като нейният производствен сектор вече се намира в рецесия с оглед на търговския конфликт най-вече по оста САЩ-Китай и несигурността, свързана с планираното за 31-ви октомври излизане на Великобритания от Европейския съюз.

Институтът Ifo отбеляза, че тази слабост на немския промишлен сектор постепенно се разпространява и в други части на икономиката, включително в сферата на логистиката и в сектора на услугите. Това от своя страна започва да оставя отпечатък и върху трудовия пазар.

Въпреки прогнозираната от Ifo рецесия през третото тримесечие, водещият институт очаква слабо икономическо през четвъртото тримесечие. Институтът обаче посочва, че прогнозата му се основава на предположението, че няма да има нито Брекзит без сделка, нито допълнителна ескалация на търговските войни, провокирани от Доналд Тръмп. Това предполага, че има опасност от още по-слабо представяне на икономиката на Германия, ако се осъществяват някоя от тези външни рискове.

Междувременно и институтът IMK прогнозира по-рано днес, че има голям риск от икономическа рецесия в Германия. Въз основа на ежемесечен индекс на Macroeconomic Policy Institute (IMK), измерващ здравето на най-голямата икономика в Европа, има вероятност от почти 60% тя да изпадне в рецесия. Прогнозният индекс на IMK за септември оценява този риск на 59,4% спрямо 43,0% през август, като това е най-високият процент за опасност от рецесия от края на 2012-а и началото на 2013-а година.

В сряда още един немски институт - IfW (Institute for World Economy) прогнозира рецесия в Германия, след като той очаква свиване на БВП през третото тримесечие с 0,3% след негово понижение с 0,1% и през второто тримесечие.

Всички тези прогнози са факт само часове преди края на днешното важно заседание на ЕЦБ, на което се очаква предприемане на нови мерки, стимулиращи икономиката на еврозоната, включително понижаване на депозитната лихва с 10 базисни пункта до ново рекордно отрицателно дъно от -0,5% (спрямо досегашното ниво от -0,4%) и рестартиране на програмата на централната банка за изкупуване на еврооблигации (държавни и корпоративни), известна като "количествени улеснения", която беше в сила до края на 2018-а година включително и беше в размер на 2,6 трлн. евро.

Слабите икономически прогнози на водещите институти вероятно ще засилят и натиска върху немското правителство да обмисли стартирането на свой собствен пакет стимулиращи мерки, главно чрез увеличаване на държавните инвестиции за инфраструктура. По-рано тази седмица министърът на финансите Олаф Шолц посочи пред депутатите в Бундестага, че Германия е готова да налее "много, много милиарди евро" в икономиката, за да се противопостави на всяко значително забавяне на растежа.

От своя страна обаче канцлерът Ангела Меркел също заяви пред немските депутати, че настоящата икономическа ситуация в Германия означава, че данъчните приходи могат да бъдат по-ниски от очакваното, което би могло да ограничи фискалната възможността на правителството за справяне с евентуална рецесия.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4143