EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Германия: Подобрение на потребителските нагласи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия: Подобрение на потребителските нагласи

mail14:10 | 29.03.2021прегледи 987 коментарикоментари 0


Германските потребителски нагласи за април се подобряват за втори пореден месец в резултат на известно разхлабване на строгите противоепидемични мерки в страната в началото на март, показват резултати от последното проучване на немския институт GfK сред около 2000 потребители, проведено в периода 4-15 март.

Индексът на GfK, определящ потребителски нагласи за следващия месец (за април 2021 г.) се повиши до -6,2 пункта от -12,7 пункта през март и при очаквания за по-сдържано подобрение към -11,9 пункта. Това е най-високото ниво на индекса от ноември 2020 г., когато в Германия беше въведен частичен локдаун заради втората вълна на коронавирусната пандемия и представлява подобрение за втори пореден месец, след като през февруари 2021 г. потребителското доверие удари многомесечно дъно от -15,5 пункта (най-ниско ниво от юли 2020 г.).

Институтът GfK използва три подиндекса - за икономическите очаквания, очакванията за доходите и склонността да се пазарува - за текущия месец (в конкретния случай за месец март), за да определи настроенията за следващия месец (за април), като през март и трите показателя отбелязаха солидно повишение спрямо втория месец на годината.

GfK индексът на икономическите очаквания на германските потребители нарасна през март до 17,7 пункта от 8,0 пункта през февруари, достигайки най-високо ниво от септември 2020 г. С оглед на първото облекчаване на локдаун в началото на март потребителите очакваха, че германската икономика ще продължи да се възстановява. По време на самото проучване отварянето на много магазини или услуги, като фризьорски салони, стимулира икономическия оптимизъм, отбеляза GfK. Освен това перспективите за германския износ също се подобриха, тъй като прогнозите за икономическия растеж както в САЩ, така и в Китай бяха ревизирни във възходяща посока, отчасти в резултат на обширни стимулиращи програми.

Подиндексът на потребителските очаквания за доходите пък скочи през март до 22,3 пункта от 6,5 пункта месец по-рано, достигайки най-високо ниво от март 2020 г. - точно когато стартира коронавирусната пандемия в страната.

Индексът, измерващ склонността на германските потребители за покупки на скъпо струващи стоки като автомобили, мебели и техника за дома, се повиши през март до 12,3 пункта от 7,4 пункта месец по-рано./БНР


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg