EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Германия: Подобрение на инвеститорското доверие

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия: Подобрение на инвеститорското доверие

mail08:25 | 14.12.2023прегледи 689 коментарикоментари 0


Нагласите сред инвеститорите в Германия неочаквано се подобриха този месец, проправяйки път за надежди, че най-голямата икономика в Европа може да се стабилизира. Това предаде Блумбърг, позовавайки се на най-новото проучване на Центъра за европейски икономически изследвания ZEW.

Индикаторът на ZEW, отчитащ настроенията сред германския бизнес, се повиши от 9,8 пункта през ноември до 12,8 пункта през декември, отбелязвайки пети пореден месец, в който нараства. Икономисти предвиждаха показателят да отслабне спрямо нивото си през ноември.

Оценката за текущата ситуация също леко се подобри през декември до минус 77,1 пункта спрямо минус 79,8 пункта през предходния месец, предаде Ройтерс.

"Въпреки настоящата бюджетна криза, оценката на ситуацията и икономическите очаквания в Германия отново леко се повишиха“, посочи в изявление президентът на ZEW Ахим Вамбах. "За това допринася фактът, че делът на респондентите, които очакват Европейската централна банка да намали лихвите в средносрочен план, се е удвоил“, добавя той.

След като лихвите достигнаха рекордно високи равнища, Европейската централна банка вероятно е приключила с цикъла на лихвени повишения, като инвеститорите се фокусират кога ще започне цикъл на понижаване на лихвите. Очаква се президентът на институцията Кристин Лагард да предостави насоки относно перспективата за намаляване на лихвите в изказване след заседание по паричната политика на ЕЦБ в четвъртък, 14 декември.

/БТА/


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg