EUR 1.9558
USD 1.7957
CHF 2.0346
GBP 2.2899
CNY 2.4953
you tube
mobile version

Германия: План за закриване на въглищните ЕЦ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия: План за закриване на въглищните ЕЦ

mail09:40 | 21.01.2020прегледи 1082 коментарикоментари 0


Германските управляващи се договориха за план за закриване на националните въглищни електроцентрали до средата на 30-те години на настоящото столетие (към 2035-а година), съобщи правителството, цитирано от Асошиейтед Прес.

Преди година, назначена от правителството комисия препоръча на Германия да спре с изгарянето на въглища за производство на електроенергия най-късно до 2038 година, като част от усилията за ограничаване на климатичните промени.

Усилията за превръщането на тази препоръка в политика обаче закъсняха през последните месеци. Някои райони, особено в не толкова проспериращата източна част на Германия, са силно зависими от добива на лигнитни въглища.

Служители на федералното правителство и местните управления на засегнатите региони се договориха за "път за закриване" на електроцентралите, работещи на въглища. Това стана по време на тяхна среща, която приключи в ранните часове на четвъртък, се казва в съобщение на немското правителство.

В съобщението се посочва, че ще бъдат извършени прегледи през 2026 и 2029 година, за да се определи дали Германия може да се откаже от производството на въглищна електроенергия през 2035 година - три години преди първоначално предложения краен срок през 2038 година. Все още обаче не са на лице редица подробности относно процеса на закриване на въглищна индустрия.

Германия получава повече от една трета от електроенергията си чрез изгарянето на въглища, генерирайки големи количества парникови газове, които допринасят за глобалното затопляне.

Федералното правителство на страната вече одобри план за изразходване до 40 млрд. евро до 2038 година, за да се смекчи въздействието върху въгледобивните райони на Германия от постепенния отказ от изкопаеми горива. Тези средства трябва да започнат да постъпват, след като парламентът приеме законодателство, определящо конкретните дати и условия за отказа от въгледобивната промишленост.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3820