EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Германия: Отново спад на промишлените поръчки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия: Отново спад на промишлените поръчки

mail16:39 | 07.02.2019прегледи 855 коментарикоментари 0


Поръчките за промишлено производствени стоки в Германия се свиха през декември с 1,6% спрямо ноември, това е  най-голям спад на промишлените поръчки от юни 2018-а година, когато те се понижиха с 3,6 на сто, показват данните на официалната немска статистика Destatis.

Рязкото намаляване на декемврийските поръчки се дължи на 5.5% спад на поръчките, постъпили извън еврозоната, докато промишлените поръчки от единния валутен блок нараснаха с 3,2%, като общите външни (чуждестранни) поръчки се свиха с 2,3 на сто. В същото време вътрешните промишлени поръчки се свиха с 0,6 на сто.

На годишна база промишлените поръчки се понижиха през декември с цели 7,0% след спад с 4,3% през ноември и прогноза за свиване с 6,7 на сто.

Коментирайки слабите данни, Министерството на икономиката посочи, че изглежда продължава "сухият период в германската индустрия". "Последните показатели на бизнес настроенията също сочат за затихване на промишлена дейност в началото на годината", допълниха от министерството.

В края на миналата седмица редовното проучване на агенция Markit отчете рязко влошаване на промишления PMI индекс на Германия през януари до 49,7 пункта от 51,5 пункта през декември, достигайки 50-месечно дъно, което е сигнал, че проблемите в индустриалния сектор на страната остават в сила и дори се задълбочават в началото на новата година.

Въпреки слабите декемврийски данни промишлените поръчки на тримесечна база са нараснали с 0,3% в края на 2018-а година, съобщиха от министерството, отбелязвайки за наличието на силно възстановяване на поръчките в автомобилния сектор, който изпитваше през последните месеци сериозни затруднения да се приспособи към новите регулаторни стандарти за отработените автомобилни газови емисии, влезли в сила от началото на септември.

Влошаването на индустриалните поръчки през декември е поредно доказателство, че германският износ страда сериозно от търговската война между САЩ и Китай, както и от набиращите скорост притеснения за Брекзит без сделка (излизане на Великобритания от ЕС на 29-и март без двустранно споразумение).


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 905