EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Германия отказа 11 военни сделки с Турция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия отказа 11 военни сделки с Турция

mail17:33 | 23.03.2017прегледи 756 коментарикоментари 0


Федералното правителство на Германия все по-често отклонява сделки за продажба на оръжие за Турция, предава Deutsche Welle. От ноември 2016 г. властите в Берлин не са издали разрешения за реализирането на общо 11 сделки с Анкара за доставки на стрелково оръжие и боеприпаси.
Макар Турция да е партньор от НАТО, правителството на Германия се отнася с все по-голямо внимание към продажбата на въоръжение за Анкара с оглед на ситуацията в страната, която се наблюдава в месеците след неуспешния опит за държавен преврат от юли 2016 г. Това става ясно от отговор на Министерството на икономиката в Берлин на въпрос, отправен от депутата от „Левицата“ Ян ван Акен.
„Правата на човека винаги имат особено значение при решенията за оръжейния експорт“, се казва в официалния текст от икономическото министерство в Берлин. След юлския пуч правителството на ФРГ одобрява реализирането на сделки с Турция само „след проверка по отношение на външната политика и политиката за сигурност“.
Обикновено правителството на Германия не възпрепятства продажбите на оръжия за страните от Алианса. Случаят с Турция обаче е различен, „заради риска, че (продаденото оръжие) ще се използва в контекста на вътрешните репресии или кюрдския конфликт“, се казва още в текста.
В периода 2010-2015 г. Берлин отказа осем оръжейни сделки с Анкара, припомня медията.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg