EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Германия: Недостиг на чипове пречи на автомобилостроенето

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия: Недостиг на чипове пречи на автомобилостроенето

mail13:30 | 15.08.2023прегледи 533 коментарикоментари 0


Проблемите при производството на автомобили в Германия заради недостига на чипове ще продължат с години, въпреки че водещи производители на полупроводници планират да построят заводи в страната. Това посочва високопоставен мениджър в германската автомобилна компания "Ауди" (Audi), цитиран от Ройтерс.

Германските компании в сектора на автомобилостроенето и електрониката изпитват затруднения при своята производствена дейност поради недостига на чипове в световен мащаб. 

Политици и ръководители на корпорации преосмислят източниците на доставка и се опитват да ограничат зависимостта на своите страни и компании от неголям брой производители на полупроводници от азиатски държави и САЩ, отбелязва Ройтерс. 

Управляващите в Берлин обаче се опитват да привлекат водещите компании, които произвеждат чипове по поръчка, като им предлагат субсидии в размер на милиарди евро. 

Производители като американската корпорация "Интел" (Intel) и тайванската група Ти Ес Ем Си (TSMC - Taiwan Semiconductor Manufacturing Co.) обявиха тази година, че планират да изградят заводи в Германия. 

"(Изграждането на тези заводи - бел. ред.) ще отнеме години. Става дума за инвестиции в размер на милиарди долари", заявява пред вестник "Аугсбургер алгемайне" Ренате Вахенауер, която отговаря за доставките в "Ауди". Компания е част от германския концерн "Фолксваген" (Volkswagen).

Компаниите биха могли да облекчат затрудненията си, ако сведат до по-малък брой около осемте хиляди различни вида чипове, които използват при производството на автомобили, посочва Вахенауер.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg