EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Германия: Недостиг на 150 хил. IT специалисти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия: Недостиг на 150 хил. IT специалисти

mail14:58 | 15.12.2023прегледи 1808 коментарикоментари 0


Броят на свободните работни места в сектора на информационните технологии в Германия достигна рекордно високи нива тази година. Германската асоциация, представляваща цифрови компании "Битком" (Bitkom) представи проучване, според което броят на незаетите ИТ позиции в страната е достигнал 149 000, предаде ДПА.

Недостигът на ИТ специалисти не е свързан с икономическия цикъл и е "системен проблем за германската икономика", коментира президентът на "Битком" Ралф Винтергерст при представянето на данните от годишното проучване на пазара на труда асоциацията. "Твърде малко квалифицирани работници и твърде много регулации забавят дигитална Германия", добави той.

В проучването, в което са взели участие 854 мениджъри на компании, едва 2 процента са заявили, че наличието на ИТ специалисти на пазара на труда е достатъчно, в сравнение с 8 процента отговорили по подобен начин преди година. В същото време 70 процента от анкетираните мениджъри са се оплакали от недостиг на ИТ специалисти. По-голямата част от компаниите не очакват, че ситуацията ще се подобри, разкриват още данните на "Битком".

Само 3 процента очакват недостигът на ИТ специалисти да намалее, докато през 2022 г. 2 процента имаха подобни нагласи. Мнозинството от анкетираните оценява като мрачна перспективата по въпроса, като 77 процента са се опасявали, че проблемът ще се задълбочи. През 2022 г. с подобни притеснения бяха 70 процента от взелите участие в проучването.

Проблемите на пазара на труда вече се усещат от много фирми. 60 процента са заявили, че намирането на ИТ специалисти е по-бавно от намирането на кадри за други работни места. Средно свободните позиции остават незаети 7,7 месеца, докато преди година този срок е бил 7,1 месеца./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg