EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Германия: Недоверие към отказ от въглища

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия: Недоверие към отказ от въглища

mail15:30 | 10.02.2022прегледи 797 коментарикоментари 0


Нарастващите цени на енергията доведоха до спад в рейтингите на одобрение за отказа на Германия от въглищата в източните германски миннодобивни региони, според проучването Central Germany Monitor, поръчано от асоциация на регионалните правителства и цитирано от специализираната журналистическа организация "Клийн енерджи уайър" (Clean Energy Wire - CLEW).

Проучването следи нагласите спрямо постепенното премахване на въглищата и структурните промени сред хората, живеещи в регионите с въглищни находища.
Въпреки принципното одобрение на енергийния обрат и високата степен на приемане на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) в Германия, е установено, че подкрепата за постепенен отказ от въглищата през следващото десетилетие в тези райони е спаднала от 56 процента миналата година до 48 процента в момента. Броят на противопоставящите се е нараснал значително - от 29 на 40 процента.

Намаляла е и подкрепата за планираното поетапно спиране на ядрената енергия, което трябва да бъде завършено в края на годината, с 40 процента "за" в сравнение с 58 процента през 2020 година. "Най-вече нарастващите разходи за енергия и мобилност будят безпокойство", отбеляза ръководителят на проекта Вернер Боненшафер. За да се гарантира дългосрочно одобрение във въглищните региони, действията в областта на климата трябва да бъдат придружени от подкрепящи мерки в посока на справедлив преход и ефективно използване на ресурсите, коментира той.

В същото време над половината от респондентите твърдят, че освен енергиен, е необходим и икономически преход в региона, като обществената подкрепа за повече ВЕИ остава висока. Разрастването на соларната енергия е подкрепено от 87 процента от анкетираните, а на вятърната енергия и биоенергията - от около 70 процента. Много от респондентите (42 процента) освен това са на мнение, че производството на зелен водород може да се превърне във важен стълб за местната икономика.

Заявената от германското правителство цел за изтегляне на крайния срок за отказ от въглищата в страната от 2038 на 2030 г. вече предизвика опасения сред кметовете и бизнеса в източните и западните региони с добив на лигнитни въглища. Местните се опасяват, че преходът няма да бъде възможен за малко по-малко от десетилетие въпреки милиардите евро подкрепа, посочват от "Клийн енерджи уайър".

източник:money.bg


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg