EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Германия: Лек ръст на износа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия: Лек ръст на износа

mail18:07 | 10.12.2020прегледи 586 коментарикоментари 0


Германският износ нарасна по-слабо от очакваното през октомври, но външната търговия продължава да оказва подкрепа на водещата европейска икономика в началото на четвъртото тримесечие, която се мъчи да избегне т.нар. "двойна рецесия" (W-образна рецесия) на фона на втората вълна на коронавирусната пандемия и въведените заради нея нови ограничителни мерки.

Износът се повиши през октомври на сезонно-коригирана база с 0,8% до 112 млрд. евро спрямо септември, когато обаче нарасна с 2,3% и при очаквания на финансовите пазари за повишение с 1,2 на сто, показват данни на федералната статистика Destatis.

В същото време вносът в Германия се повиши с едва 0,3% до 92,7 млрд. евро след повишение с 0,2% през септември и при прогнози за растеж с около 1%.

Това по-слабо нарастване на вноса спрямо износа доведе до разширяване на търговския излишък на Германия през октомври (на сезонно-коригирана база) до 18,2 млрд. евро от 17,6 млрд. евро през септември и прогноза за 18,0 млрд. евро излишък.

Спрямо година по-рано обаче германският износ през октомври се сви с 6,5%, а вносът с 5,9%, задълбочавайки негативната тенденция спрямо септември, когато експортът и импортът се понижиха съответно с 3,8% и с 4%.

Спрямо февруари 2020 година - месец преди началото на коронавирусната пандемия в Германия - износът през октомври се сви с 6,8%, а вносът с 5,2 на сто.

Търговския излишък на некоригирана база пък нарасна през октомври до 22,5 млрд. евро спрямо 19,0 млрд. евро година по-рано.

Износът на Германия за Китай се повиши слабо през октомври с 0,3% спрямо година по-рано, докато експортът за САЩ се срина с 10,7%, а този за Великобритания с 11,7 на сто.

Германската икономика нарасна с 8,5% през периода юли - септември, след като спадна с 9,8% през второто тримесечие по време на първата вълна на пандемията Covid-19.

Правителството в Берлин пусна безпрецедентен набор от спасителни и стимулиращи мерки, за да помогне на компаниите и потребителите, включително стимули за закупуване на електрически и хибридни автомобили.

Последните данни и проучвания показват относително силна производствена активност през ноември, въпреки частичния локдаун в страната, наложен за забавяне на втората вълна от коронавирусни инфекции.

Мерките обаче принудиха голяма част от сектора на услугите да затвори от 2-ри ноември насам, влошавайки перспективата за германската икономика, която се очаква да стагнира или дори да се свие през последните три месеца на годината./БНР


Тагове: Германия, износ
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg