EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Германия иска „контролиран банкрут” на бедните страни

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия иска „контролиран банкрут” на бедните страни

mail17:20 | 12.07.2010прегледи 701 коментарикоментари 0


Нестабилната позиция на еврото спрямо долара, бива повлияна дори то публикации в медиите, като тази на Der Spiegel, от която става ясно, че Германия поддържа план за „контролиран банкрут” на държави с високо ниво на дълг, съобщи електронното издание на Ведомости. Планът, по данни на изданието, може да причини сериозни загуби на инвеститорите, вложили средства в държавни облигации.
Планът за „контролиран банкрут”, което е част от стратегията на германския канцлер Ангела Меркел по създаване на процедура по обявяване в несъстоятелност на определени държави - е насочен към членове на еврозоната, които не успяват да се справят със задълженията си. Тази стратегия, според информацията на Spiegel, включва още и формиране на специален клуб - в който да се включат държави, които да следят за потенциални фалити и да бъде своеобразен гарант за покриването на обещанията от цитирания план. Този клуб трябва да бъде независим и без политическо влияние.
Кога Германия ще успее да изпълни проекта си, все още не е ясно. Ако планът за „контролиран банкрут” влезе в сила, кредиторите ще загубят половината от номиналната стойност на държавните облигации, издадени от банкрутиращите държави в еврозоната, отбелязва Ведомости.
По информация на Spiegel, немският финансов министър Волфганг Шойбле е обяснил необходимостта от създаване на подобна стратегия по следния начин: „Когато една компания е в несъстоятелност, кредиторите трябва да се откажат от част от своите искания, и така трябва да се действа в случай на банкрут на дадена държава.”
Частният сектор е длъжен да бъде включен в процеса така, че данъкоплатците да не бъдат принудени да поемат върху себе си всяка финансова опасност. Според плана, притежателите на държавни облигации, за да бъдат стимулирани да участват в преструктурирането на дълга, ще могат да получат половината от номиналната стойност на ценните книжа.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg