EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Германия иска финансиране за наемане на южняци

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия иска финансиране за наемане на южняци

mail17:40 | 10.08.2011прегледи 508 коментарикоментари 0


Германският федерален съюз на свободните професии (BFB) предложи на Европейската комисия да помага финансово за преместване на млади безработни квалифицирани специалисти от южните страни да работят в Германия, където има недостиг на такива кадри, предаде Франс прес. Генералният мениджър на съюза Арно Мецлер посочва европейските програми Еразъм като пример за такава подкрепа в писмо, изпратено на 5 август до европейския комисар за индустрията и предприемачеството Антонио Таяни и комисаря за заетостта Ласло Андор.
Комисията потвърди, че писмото е получено и е предадено в службите на комисаря по образованието, културата, езиковото многообразие и младежта Андрула Василиу, която отговаря за програмите Еразъм.
Германия се нуждае от няколко десетки хиляди квалифицирани кадри, подчертава Мецлер. Според него много млади безработни в Испания или Гърция имат необходимата квалификация и идването им в страната ще бъде много полезно.
Европейската комисия би могла да даде решаващ тласък на такова движение на кадри с програма Еразъм за млади висшисти и квалифицирани кадри. Еразъм подкрепя мобилността на студенти и преподаватели в ЕС, като финансира периоди от обучението или стажа, преподавателски мисии и квалификационни курсове. Друга програма Еразъм е създадена в помощ на млади предприемачи при стажове в предприятия и курсове в други страни членки. Бюджетът й за 2011 година е 5 милиона евро, благодарение на което на бъдещите предприемачи могат да бъдат отпускани до 1100 евро на месец да сътрудничат на шеф на предприятие по време на стажа. Финансирането по тези програми би могло да помогне и за мобилността на млади висшисти и квалифицирани кадри, подчертава Арно Мецлер.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg