EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Германия: Инфлацията отново расте

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия: Инфлацията отново расте

mail07:30 | 13.07.2023прегледи 807 коментарикоментари 0


Германската инфлация се е ускорила през юни, достигайки 6,4 на сто спрямо същия месец на миналата година. През май годишният темп на покачване на германските потребителски цени бе 6,1 на сто. На месечна основа през юни инфлацията в Германия се е покачила с 0,3 на сто, докато месец по-рано бе регистриран спад на цените с 0,1 на сто. Това показват най-новите данни на федералната статистическа служба "Дестатис".

"Инфлацията леко нарасна отново, след като се забавяше в продължение на три поредни месеца", коментира данните Рут Бранд, президент на германската статистическа служба.

Цените на хранителните продукти през юни са се повишили с 13,7 на сто на годишна база, забавяйки темпа си спрямо май, когато отчетоха ръст с 14,9 на сто.

Следователно храните остават най-големият двигател на инфлацията сред всички продуктови групи. Цените продължават да са по-високи от година по-рано в почти всички групи храни.

"Храната остава най-големият двигател на инфлацията. Забелязва се и ефект на базата, дължащ се на облекчителните мерки, предприети от федералното правителство през 2022 г.", казва Бранд и добавя, че подобни мерки представляват промоционалният комбиниран месечен билет от 9 евро за обществения транспорт в Германия и отстъпката за горива, а произтичащият от тях базов ефект повишава текущата инфлация.

Германските потребители е трябвало да заплатят значително повече за млечни продукти (+22,3 на сто), захар, конфитюр, мед и други сладкарски изделия (+19,4 на сто). Значително увеличение на цените на годишна база е отчетено и при зеленчуците (+18,8 на сто), рибата, рибните продукти и морските дарове (+18,5 на сто), хлябът и зърнените храни (+18,3 на сто). Хранителните масла и мазнини обаче са стрували с 12,1 на сто по-малко през юни на годишна база.

На месечна основа през юни спрямо май цените на храните са се понижили с 0,2 на сто, като по-значително намаление е регистрирано при цените на пресните зеленчуци (-3,7 на сто) и млечните продукти (-1,8 на сто). Подобен спад се наблюдава и при цените на енергията (-0,2 на сто). Цените на електроенергията (-1,1 на сто) и природния газ (-1 на сто) в Германия са били малко по-ниски от предходния месец.

Цените на енергийните стоки през юни са били с 3 на сто по-високи, отколкото през същия месец на миналата година, след като през май регистрираха ръст с 2,6 на сто, сочат още данните.

Основната инфлация, която изключва сезонно променливите цени, като тези на енергията и храните, е била 5,8 на сто през юни на годишна основа. През май показателят спадна до 5,4 на сто, след 5,8 на сто регистрирани през април и март.

През юни стоките в Германия (+7,3 на сто) отново са поскъпнали с повече, отколкото услугите (+5,3 на сто).

Годишната инфлация в страната, измерена чрез Хармонизирания индекс на потребителските цени (ХИПЦ), се е ускорила до 6,8 на сто през юни, след 6,3 на сто през май.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg