EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Германия: Инфлация & БВП

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия: Инфлация & БВП

mail12:08 | 20.04.2021прегледи 2044 коментарикоментари 0


Потребителската инфлация в Германия се ускори през март до 1,7% спрямо година по-рано, достигайки най-високо ниво от повече от година насам, показват окончателни неревизирани данни на официалната федерална статистика Destatis.

Индексът на потребителските цени (CPI) се повиши през март с 0,5% спрямо февруари, когато нарасна с 0,7%.

Спрямо година по-рано потребителската инфлация в Германия през март се ускори до 1,7% от 1,3% през февруари, достигайки най-висок ниво от февруари 2020 година. Това представлява нарастване на инфлацията за трети пореден месец, след като приключи действието на временно наложеното намаляване на данък добавена стойност (ДДС), посочва Destatis.

Засилването на немската инфлация през март се дължи в най-голяма степен на нарастване на енергийните цени спрямо година по-рано с 4,8% след тяхно повишение с едва 0,3% през февруари, докато цените на храните и на услугите се повишиха с по 1,6% (след тяхно увеличение с 1,4% през февруари), а цените на стоките като цяло се увеличиха с 19 на сто.

Коронавирусната пандемия и свързаните с нея ограничения отново предизвикаха проблеми с събирането на данните за цените през март, тъй като някои продукти не се предлагаха на пазара, посочи Федералната статистика.

Хармонизираната потребителска инфлация (индекс HICP според общите европейски стандарти) се повиши през март с 0,5% на месечна база и се ускори на годишна база до 2,0% от 1,6% месец по-рано, надвишавайки слабо целевото ниво на ЕЦБ за инфлация от близо, но под 2 на сто.

Това е най-високото ниво на германската хармонизирана инфлация от април 2019 г., като според някои анализатори и икономисти инфлацията може да се ускори до диапазона между 3% и 4% през втората половина на годината.

Германският брутен вътрешен продукт вероятно ще се свие с 1,8% през първото тримесечие на 2021 г. в резултат на съществуващите ограничения заради коронавирусната пандемия, съобщиха в четвъртък водещите немски икономически институти при представяне на тяхната съвместна прогноза за най-голямата европейска икономика.

Институтите вече очакват по-слаб икономически растеж от 3,7% за цялата настоящата година при тяхна предишна прогноза за експанзия от 4,7 на сто.

Низходяща ревизия е пореден знак, че германската икономика ще се нуждае от повече време, отколкото се смяташе първоначално, за да се върне към нивата си от преди коронаврусната криза. По-заразният вариант на коронавируса и бавният процес на ваксинация усложняват усилията за ограничаване на третата вълна от инфекции, принуждавайки властите в Германия да удължат срока на действие на съществуващите протовиепидемични ограничения.

За 2023 година обаче водещите немски институти вече залагат на растежа на БВП с 3,9% вместо с 2,7%, според предходната им прогноза, като очакват подем на разходите на домакинствата, които по принцип са основен двигател на растежа, след вдигане на настоящите рестриктивни мерки.

Водещите икономически институти изчисляват, че Covid ограниченията са накарали домакинствата да спестят около 200 милиарда евро, коментира Торстен Шмит от института RWI. Тези средства вероятно ще дадат тласък на общия икономически растеж, след като ограниченията бъдат премахнати, което ще позволи на потребителите да започнат да харчат отново вероятно през лятото.

Най-големите рискове в посока надолу за новите икономически прогнози представляват евентуалното по-нататъшно забавяне на доставките на ваксини срещу Covid-19, както и опасността от нови мутации на коронавируса, за които съществуващите вече ваксини да предлага само ограничена или дори липса на ефективна имунизация, предупреждават икономическите институти.

Те очакват текущите противоепидемични мерки да бъдат затегнати отново през следващите седмици, преди властите да ги облекчат от средата на май, като всички ограничения вероятно ще бъдат премахнати през третото тримесечие./БНР


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4092