EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Германия има 2 млн. свободни работни места

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия има 2 млн. свободни работни места

mail18:01 | 18.01.2023прегледи 554 коментарикоментари 0


Недостигът на работна сила в Германия продължава да нараства, като броят на свободните позиции е достигнал два милиона в страната, която се сблъсква със застаряващо население. Това се посочва в проучване, публикувано от работодателска организация и цитирано от Франс прес.

"В Германия има два милиона свободни работни места, което води до загуба от 100 милиарда евро от създадена стойност", заяви на пресконференция Ахим Деркс, председател на Асоциацията на германските индустриално-търговски камари (DIHK), която е осъществила проучването.

След като анкетира 22 000 германски компании, организацията потвърди, че "половината" от тях изпитват трудности да попълнят свободните си работни места. Това е "рекорд", според асоциацията.

Германия от години се сблъсква с недостиг на работна сила заради застаряването на населението в ключови сектори като промишлеността, здравеопазването, хотелско-ресторантьорския отрасъл  и строителството.

Понастоящем около 58 на сто от компаниите в промишления сектор се оплакват от липса на работна сила, отчита работодателската организация. Засегнати са емблематични сектори за германската икономическа сила като машиностроенето (67 на сто) и автомобилостроенето (65 на сто).

"Квалифицираната работна сила е особено търсена", отбелязва Асоциацията на германските индустриално-търговски камари. 

"Енергийната криза и сътресенията по веригите за доставки не са единствените рискови фактори за деиндустриализация на Германия, към тях се добавят и проблемите с наемането на персонал", обобщи Деркс.

Работодателската организация цитира сред възможностите за разрешаване на проблема "по-добрия баланс между личния и професионалния живот" на служителите, "по-значителното участие на възрастните хора на пазара на труда" и "намаляването на бюрокрацията".

Асоциацията на германските индустриално-търговски камари призова "да се улесни имиграцията на работна сила" и обучението на чужденци, най-вече украинци, които са пристигнали неотдавна на територията на страната.

Германското правителство вече изрази желание да улесни визовата си политика, за да привлече чуждестранна работна сила.

Управляващата коалиция  начело с Германската-социалдемократическа партия, партия "Съюз 90/Зелени" и Свободната демократическа партия прие точкова система, вдъхновена от канадския модел за привличане на чужденци, които не са от Европа и ще улесни политиката си за натурализация .

Според представения през септември документ Берлин очаква да има недостиг на около 240 000 квалифицирани служители до 2026 година.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg