EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Германия: Икономиката ще се възстановява години

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия: Икономиката ще се възстановява години

mail18:35 | 21.12.2023прегледи 981 коментарикоментари 0


Икономиката на Германия ще се възстанови през идните години, но това ще отнеме време, се посочва в текущата прогноза на германската централна банка "Бундесбанк" (Bundesbank), публикувана на страницата на финансовата институция.

Понастоящем слабото търсене от чужбина е основната спирачка за промишлеността, а към него се добавят и все още ограниченото частно потребление и по-високите финансови разходи, които възпират инвестициите. Картината обаче скоро ще се разясни. Още от началото на  2024 година германската икономика вероятно ще се върне по пътя на растежа, като постепенно ще увеличи скоростта, според президента на "Бундесбанк" Йоахим Нагел. 

Прогнозата показва и подобрение по отношение на инфлацията в страната - очаква се равнището й за 2024 г. да намалее наполовина спрямо текущата година. Междувременно Йоахим Нагел направи уговорката, че инфлацията спада, но все още е твърде рано да се смята, че кризата е отминала. 

Според прогнозата брутният вътрешен продукт на Германия ще нарасне с 0,4 на сто през идната година на календарно коригирана база след леко свиване с 0,1 на сто тази година. През 2025 и 2026 г. икономиката ще нарасне съответно с 1,2 на сто и 1,3 на сто. Тя ще се възползва основно от два фактора: Износът ще нарасне на фона на разширяването на външните пазари за продажби, а благодарение на стабилния пазар на труда, значителния растеж на заплатите и спадащата инфлация, домакинствата отново ще харчат повече пари за потребление. Реалните доходи на домакинствата ще нараснат значително, подчертава Нагел. 

За сметка на това частните инвестиции ще продължат да се понижават и ще възстановят предлагането на умерени стимули едва през 2026 година. 

Експертите на "Бундесбанк" очакват, позовавайки се на Хармонизирания индекс на потребителските цени, че инфлацията вероятно ще се понижи до средна годишна стойност от 6,1 на сто през 2023 г. и ще намалее допълнително до 2,7 на сто идната година.

Цената на електроенергията ще се свие рязко, като при хранителните стоки също ще се наблюдава значително понижение. Само тази година основната инфлация (която изключва цените на енергията и хранителните стоки) ще достигне пик от 5,1 на сто. Идната година тя ще намалее значително - до 3 на сто. През 2026 година нивото на основната инфлация ще намалее до 2,2 на сто.  

Според експертите на "Бундесбанк" държавните финанси ще се възползват от временните мерки за подкрепа, които постепенно изтичат. Тази и идната година ще е налице по-голямо влияние на разходите за отбрана и пенсии в Германия.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg